23948sdkhjf

Samarbete om elektrifierad fossilfri gruvdrift

Kaunis Iron och Vattenfall siktar på att tillsammans utveckla en fossilfri och elektrifierad gruvdrift vid järnmalmsgruvan i Pajala.

Målet är att minska behovet av fossila bränslen i gruvverksamheten genom affärsmässiga lösningar. Här kan framtida vindkraftsprojekt som exempelvis Käymävaara och Selkävaara spela en viktig roll.

– Vi har uttalat visionen att vi ska leverera världens mest hållbara järnmalm. Det här är ett viktigt steg för att uppnå den målsättningen, säger Klas Dagertun, vd, Kaunis Iron.

– Tillsammans med Kaunis Iron tar vi nu ett steg mot ökad elektrifiering för att fasa ut fossila bränslen, ett nödvändigt steg, säger Anna Borg, vd och koncernchef Vattenfall.

Tillsammans vill de båda bolagen även utveckla lösningar för elektrifiering av berg- och persontransporter i gruvan och övriga anläggningsdelar inom gruvområdet där det är möjligt. Redan nu pågår en utredning av fossilfria transportlösningar mellan gruvan i Kaunisvaara till omlastningsterminalen i Pitkäjärvi.

– Svensk gruvindustri står inför stora förändringar för att minska beroendet av fossila bränslen och utveckla en klimateffektiv och ansvarsfull gruvdrift. Detta är en förutsättning för omställningen till ett hållbart samhälle och för att bidra till den lokala utvecklingen med en så liten klimatpåverkan som möjligt, säger Klas Dagertun, vd, Kaunis Iron.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08