23948sdkhjf

Nu har de sålt 50 000 cobotar

Kollaborativa robotar är ett av de snabbast växande segmenten för industriell automatisering, och för Universal Robots har en milstolpe nåtts när bolaget nu sålt sin 50 000:e cobot.

I Sverige märks ett ökat intresse för automation inom flera branscher och företagsstorlekar. Robotik är inte längre en fråga enbart för de stora bolagen i den tunga industrin.

Kollaborativa robotar växer så det knakar inom industriell automatisering, och enligt en analys från Research and Markets förväntas den globala cobotmarknaden växa med en genomsnittlig årlig tillväxttakt på drygt 30 procent under 2020–2025.

Någon som påverkats positivt av utvecklingen är Universal Robots som nu har sålt sin 50 000:e UR-cobot. Roboten köptes av Vema, ett tillverkningsföretag i södra Tyskland som ville öka sin produktivitet och på samma gång förbättra arbetsmiljön för medarbetarna.

Vi avslutar året med att sälja vår 50 000:e cobot. Det är fantastiskt roligt, säger Universal Robots svenska försäljningschef Ola Mellström.

Under de senaste 15 åren har Universal Robots arbetat hårt för att utveckla ett helt nytt marknadssegment. Ambitionen är att göra det möjligt för särskilt små och medelstora företag att automatisera sådant som hade blivit för dyrt eller komplext med traditionella industrirobotar.

– Universal Robots har skapat ett nytt globalt distributionsnätverk, ett nytt ekosystem för utvecklare och i slutändan en helt ny affärsmodell. Vi lägger ner mycket arbete på att skapa medvetenhet, påverka standarder och förändra kundernas uppfattning om automation. Ofta är deras bild färgad av deras upplevelse av traditionella robotar, säger Jürgen von Hollen, avgående vd för Universal Robots.

Vid en ceremoni i Vemas tyska fabrik lämnade Jürgen personligen över den 50 000:e coboten till bolaget.

– Det är ett privilegium att få avsluta min tid på företaget vid den här milstolpen. Vi har kommit långt, men det finns fortfarande en enorm potential på marknaden, avslutar han.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.093