23948sdkhjf

Ståldagen 2020 avklarad

Förra veckan bjöd Svensk stålindustri åter in till Ståldagen. Det var femte året i rad för stålindustrins visionsdag som tar avstamp i den långsiktiga visionen Stål formar en bättre framtid.

I år handlade dagen om ett förändrat läge och genomfördes digitalt, från en liten scen på Jernkontoret i Stockholm.

Företrädare för stålindustri, politik, opinion och forskning diskuterade förändrade förutsättningar globalt och i Sverige för ökad hållbarhet och stärkt konkurrenskraft på den digitala scenen.

Vi bad Bo-Erik Pers, vd på Jernkontoret och initiativtagare till Ståldagen att summera.

Är du nöjd med diskussionerna och dagen?

- Jag är mycket nöjd med Ståldagen och glad att vi valde att ställa om till digitalt istället för att ställa in. Inte minst eftersom diskussionerna höll en hög nivå och handlade om frågor som är relevanta för svensk stålindustri, men också för resten av näringslivet och för hur Sverige stärker konkurrenskraften och bygger välfärd.

- Den handelspolitiska diskussionen, som faktiskt inleddes med utrikeshandelsministern där hon pekade på vilken kraft svenska företag har att leda den hållbara utvecklingen, var viktig för att påminna oss om att vi har (minst) två storheter - USA och Kina att förhålla oss till och ett EU att agera inom och göra till en ännu viktigare aktör på den globala arenan.

- Fri och rättvis handel är inte bara vackra ord, det är konkreta förutsättningar som krävs för ett litet exportberoende land som Sverige, som dessutom kan stå för en hållbar handel.

Vilka möjligheter skulle du vilja lyfta som man kom fram till?

- Jag hoppas att kopplingen mellan kompetensförsörjning och innovation blev ännu tydligare efter dagens samtal. Utan medarbetare med hög och rätt kompetens kommer vi inte klara att behålla den position som vi idag har, med produkter som efterfrågas över hela världen.

- Samtidigt lyfte Johan Eklund koppling mellan vilka förutsättningar som våra svenska företag har att utvecklas och hur det påverkar vårt lands position i konkurrenskraftsligan. Där tror jag många fick sig en tankeställare, vilket är bra, för vi har många frågor, till exempel elförsörjning och tillståndsprocesser som vi måste lösa tillsammans med politiken. 

- Krisen är här och nu och mycket tuff för många. Men jag tycker att vi under Ståldagen lyckades lyfta blicken och diskutera andra utmaningar och möjligheter kopplat till världshandeln och vår egen förmåga att göra vår hållbarhetsfördel till en global konkurrensfördel.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.097