23948sdkhjf

Stora Enso utreder ny återvinningsanläggning

Stora Enso och Tetra Pak planerar en gemensam återvinningslinje för dryckeskartonger i Central- och Östeuropa.

Stora Enso och Tetra Pak inleder nu en förstudie för att bygga en ny återvinningslinje vid Stora Ensos bruk i polska Ostrołęka. Anläggningen skulle  öka kapaciteten för återvinning av dryckeskartonger i Europa som för närvarande ligger på 51 %. Årskapaciteten på den nya linjen skulle vara 50 000 ton dryckeskartongmaterial,

I anläggningen skulle Stora Enso massabehandla och separera fibrerna från återvunna dryckeskartonger och Tetra Pak säkerställa att polymer och aluminium återvanns från förpackningarna, genom samarbete med extern partner.

– Den nya linjen skulle vara nästa steg i att öka cirkulariteten för förpackningsmaterial genom att göra våra kunders varumärken cirkulära. Dryckeskartonger återvinns i hög grad i Europa i dag och vi vill utnyttja våra kunskaper inom fiber och kartong för att främja och påskynda insamlingen och återvinningen. Vår process i Ostrołęka använder redan återvunnet material. Vi vill gärna vidareutveckla vårt välfungerande återvinningssystem genom att använda högkvalitativ fiber från återvunna dryckeskartonger, säger Markku Luoto, Head of Business Line Aseptic LPB & CKB, Stora Enso.

– Samarbete längs hela värdekedjan är vår högsta prioritet när det gäller att främja insamling och återvinning av dryckeskartonger. Vi är övertygade om att vi genom det här samarbetet kommer att kunna förbättra Europas infrastruktur för återvinning och öka återvinningsgraden för dryckeskartonger i regionen ytterligare. Det är genom synergier som denna som vi kan leda en hållbar omställning och uppnå en cirkulär ekonomi med låga koldioxidutsläpp, säger Guillaume Latourrette, Managing Director, Tetra Pak East Europe.

Förstudien förväntas vara slutförd inom 6 månader, varefter ett eventuellt beslut om projektet och tidplanen kan bekräftas.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109