23948sdkhjf

Så blir stålindustrins framtid

I World Steel Associations korttidsprognos för 2020 och 2021 förutspår den globala branschorganisationen en fortsatt nedgång i efterfrågan på stål. Däremot redovisar de en mycket mindre nedgång än vad som tidigare förutspåtts.

I den senaste uppdateringen av World Steel Associations korttidsprognos förutspår organisationen att efterfrågan på stål under 2020 kommer att minska med 2,4 procent till 1 725,1 miljoner ton. År 2021 väntas efterfrågan på stål återhämta sig till 1 795,1 miljoner ton, en ökning med 4,1 procent jämfört med 2020. Detta är en lägre minskning än vad World Steel förutspådde innan sommaren. Något som mildrat minskningen är en stark återhämtning i efterfrågan i Kina.

– Kina har visat en förvånansvärt motståndskraftig återhämtning som har bidragit till en kraftig upprevidering av den globala tillväxtprognosen för 2020. I resten av världen kommer vi att se en kraftig minskning av stålefterfrågan, säger Al Remeithi, ordförande för Worldsteel Economics Committee.

World Steel förutspår också att det trots att smittspridningen börjat öka igen, inte kommer ske någon upprepning i att länder låser sina gränser. Dock är återhämtningen fortfarande ömtålig på grund av den andra infektionsvågen med tanke på sociala distansåtgärder, förhöjd arbetslöshet, svagt förtroende samt osäkerhet.

På den positiva sidan menar World Steel att det är en klar fördel att hälso- och sjukvårdssystemen nu är i en mycket bättre form för att ta itu med pandemin. Samtidigt finns en osäkerhet i hur coronan kommer utvecklas under den kommande influensasäsongen på norra halvklotet, något som har en allvarlig inverkan på utsikterna för 2021.

– Risken lutar mot nackdelen. En fullständig återhämtning 2021 är osannolikt, skriver World Steel i sin prognos.

I ekonomier som USA, Europa, Japan och Sydkorea förväntas den totala efterfrågan på stål minska med -14,9 procent 2020 och öka med 7,9 procent 2021. I Kina däremot förväntas stålefterfrågan öka med 8 procent 2020, och stanna på samma nivå 2020.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.172