23948sdkhjf

Så kan bristen på processoperatörer lösas

Det handlar om hur spelföretag kan vara med och utveckla utbildningar för processoperatörer i framtida batteriproduktion. Det handlar också om en matchningsplattform för kompetensförsörjning där företag kan söka utbildningar och berätta om behov av desamma.

Med den storskaliga kompetensomvandling Skellefteå står inför, och den utveckling av Campus Skellefteå det innebär, ser man stora fördelar med att bli nod till en ny testbädd med fokus på livslångt lärande och kompetensförsörjning.

En av anledningarna till att det kommer att behövas så mycket kompetens till just Skellefteå är den batterifabrik som Northvolt håller på att bygga här.

– Vi vet att vi kommer att behöva all tillgänglig kompetens i framtiden och det är en av de utmaningar vi arbetar aktivt med. Vi söker partnerskap och incitament som gör att vi tillsammans med industrin och det offentliga systemet kan attrahera ny arbetskraft till norra Sverige. Jag är oerhört glad för detta unika samarbete, säger, Kristina Sundin Jonsson som är kommundirektör i Skellefteå kommun.

Forskningsinstitutet Rise utökar nu sin verksamhet och etablerar test- och demonstrationsmiljön Vigeo på Campus Skellefteå i samarbete med Göteborgsregionens kompetensnav och med stöd av en rad andra partners.

På Campus Skellefteå är man i form av ett Vinnovaprojekt redan igång med ett av de första projekten i testbädden. Det handlar om hur man kan använda XR-teknik och jobba tillsammans med lokala spelföretag för att utveckla framtidens utbildningar för processoperatörer i framtida batteriproduktion.

-Det är ett bra exempel på varför det är så bra att Campus Skellefteå blir en nod för denna testbädd, möjligheten att koppla ihop två starka utbildningsområden - spel och industri - för att forma framtidens lärande, i en tid av storskalig kompetensomvandling och behovet av att tänka nytt och hitta flexibla lösningar bli centralt. Lärdomarna från omställningen av fordonsindustrin är viktiga att lära från, och därför är konstellationen i övrigt intressant, säger Ida Lindh, strategiskt ansvarig Campus Skellefteå.

Vigeo syftar till att skapa en sammanhållen test- och demonstrationsmiljö för digitalisering och digital infrastruktur för livslångt lärande. En arena där offentlig sektor, näringsliv och forskning kan mötas och tillsammans bidra till att stärka Sverige som kunskapssamhälle.

En av de inledande insatserna är en satsning på VR-utbildning för industriella miljöer finansierad av Vinnova och i samarbete med LTU, Skellefteå, Northvolt och Skellefteås lokala aktörer. En matchningsplattform för kompetensförsörjning där företag med kompetensutvecklingsbehov kan möta utbildningsanordnare både för befintliga utbildningar, men också för att presentera utbildningar som det finns behov av. En första prototyp beräknas presenteras i januari 2021. Arbetet involverar en lång rad partners i Västra Götaland, inklusive AB Volvo, Volvo Cars och Fordonskomponentgruppen.

Test- och demomiljön upprättas som en av Rise över 120 testbäddar och är lokaliserad på Lindholmen i Göteborg, i tät samverkan med Göteborgsregionens kompetensnav.

Som partners i Vigeo återfinns förutom Göteborgsregionens kompetensnav med Göteborgsregionen, Göteborgs stad, Västra Götalandsregionen och Business Region Göteborg, även Arbetsförmedlingen, Northvolt, Fordonskomponentgruppen, Skellefteå kommun, Göteborgs universitet och Luleå tekniska universitet.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094