23948sdkhjf

LKABs dotterbolag sparar pengar och energi

LKAB Mekaniska har nu genomfört en rad åtgärder för att minska sin energianvändning, kostnader, koldioxidutsläpp och få lägre bullernivåer inomhus.  

LKABs dotterbolag LKAB Mekaniska arbetar med underhåll och tillverkning av maskindelar som används hos LKAB och andra bolag. Nu har de gjort en rad investeringar för bättre ekonomi och miljö. 

Först har bolaget investerat i en ny kompressor för att tillverka tryckluft. Denna ersatte tre andra och bolaget sparade 30 procent, motsvarande 26 000 kWh/år i energikostnader. 

Bolaget har även börjat producera egen kvävgas till laserskärning och har därmed sparat in kostnader för gastransport samtidigt som bolagets koldioxidutsläpp minskade med nästan 22 ton per år. Även utsläppen av kväveoxider, koloxid, kolväten och partiklar minskade.

De nya utrustningarna har placerats i en specialbyggd container i anslutning till fabriken. 
– Idag har vi våra kompressorer och den utrustning som krävs för att generera och lagra kvävgas i en container som står på gården i direkt anslutning till fabriken. En jättebra och säker lösning som frigör golvyta och som minskar ljudnivån kring arbetsplatserna i fabriken, säger Jarl Uggla, vd LKAB Mekaniska AB.

Utrustningarna har levererats av Itsab som är återförsäljare åt Atlas Copco.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.111