23948sdkhjf

Gruvan står för vägunderhållet

Trafikverket och Kaunis Iron har undertecknat ett avtal som innebär att Kaunis Iron bidrar med 127 miljoner kronor till förstärkning och ombyggnation av vägsträckan mellan Kaunisvaara och Svappavaara.

Det berättar Trafikverket på sin hemsida.

– Det känns otroligt bra att avtalet är i hamn. Det gör att vi kan bygga en väg med hög bärighet och som innebär höjd trafiksäkerhet för trafikanter och närboende. Färre antal fordonspassager gör att risken för olyckor minskar, säger Helena Eriksson, regional direktör på Trafikverket.

Kaunis Iron kör malmtransporter från gruvan i Kaunisvaara till omlastningsterminalen i Svappavaara. 

De tunga transporterna gör att vägarnas bärighet och standard behöver stärkas för att öka framkomligheten och trafiksäkerheten.

– Självklart ska vi göra vad vi kan för att bygga bort eventuella risker och förbättra de sträckor som vi trafikerar. Vi vill ta vårt ansvar för att bidra till en höjd trafiksäkerhet för alla som kör bil på den aktuella sträckan, säger Klas Dagertun, vd Kaunis Iron.

Trafikverket skriver att Kaunis Iron står för kostnaden för de anpassningar som krävs för att klara trafik med fordon med en bruttovikt om 90 ton. Dessutom kommer gruvbolaget att bekosta ett förhöjt underhåll på sex miljoner kronor årligen på den aktuella sträckan, vilket bland annat innebär en högre standard för vinterväghållning. 

Det är dock inte bara bärighetshöjande åtgärder på vägarna som ingår i projektet. Broarna över Torneälven och Tärendö älv ska bytas ut och även bygget av förbifarterna i Vittangi och Masugnsbyn ingår.

Totalt kostar investeringen nära 1,2 miljarder kronor.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.188