23948sdkhjf

Nytt högbarriärspapper i pandemitider

Arctic Paper utvecklar ett nytt biologiskt, antibakteriellt och nedbrytbart papper med hög barriär för livsmedelsförpackningar med stöd av NCBiR, Polens motsvarighet till RISE.

Arctic Paper Kostrzyn, ett dotterbolag till Arctic Paper S.A, har tecknat avtal med Polens nationella centrum för forskning och utveckling (NCBiR) för samfinansiering av projektet ”Utveckling och implementering av teknologi för produktion av biologiskt nedbrytbart förpackningspapper med hög skyddsbarriär”.

Syftet med projektet är att utveckla och implementera teknologi för tillverkning av en ny produkt: ett förpackningspapper med hög skyddsbarriär som är biologiskt nedbrytbart, antibakteriellt samt svamp och mögelhämmande – en kombination som är särskilt viktig i pandemitider. Innovationsarbetet ska leda fram till lanseringen av nya produkter inom förpackningspapper som har höga barriäregenskaper och är biologiskt nedbrytbara samtidigt som hög tryckbarhet bibehålls.

Michał Jarczyński, CEO för Arctic Paper S.A. kommenterar:

– Lanseringen av ytterligare ett innovativt projekt, med ekonomiskt stöd från NCBiR, är ett stort steg för oss som leder till ökad konkurrenskraft och flexibilitet i produktionen vid våra pappersbruk. Framförallt är det vårt svar på de förändrade behov som vi ser i marknaden och konsumenternas förväntningar.

De huvudsakliga kunderna som är i åtanke för projektet kommer att vara tillverkare av olika typer av förpackningar. Papper med hög barriär kan användas för produktion av exempelvis:

– Förpackning för direktkontakt med livsmedel

– Förpackningar för bakverk, smörgåsar och snabbmat

– Förpackningar för cateringbranschen

– Förpackningar och produktblad för läkemedelsindustrin

– Utvecklingsarbetet och implementeringen av vår nya tillverkningsteknik gör det möjligt för oss att utöka vårt produktsortiment ytterligare så att det även omfattar förpackningspapper som har speciella barriärkvaliteter men som också är biologiskt nedbrytbara. Vi ser till att våra nyutvecklade produkter inte enbart erbjuder de unika egenskaperna som kunderna efterfrågar utan att de också är miljövänliga, vilket är helt i linje med vår ambition om hållbar tillväxt som är en viktig del av Arctic Paper koncernens identitet, säger Michał Jarczyński

Projektet är en del av Smart Growth Operational Programme 2014–2020. Projektets totala nettovärde uppgår till över 20 miljoner PLN och det maximala beloppet för samfinansieringen är cirka 8,3 miljoner PLN.

Arctic Paper S.A. är ett polskt massa- och pappersföretag. Det är moderbolag till massaföretaget Rottneros och till de tre finppappersbruken Arctic Paper Munkedals AB, Arctic Paper Grycksbo AB och Arctic Paper Kostrzyn S.A. i Polen. Arctic Paper Kostrzyn är det största av de tre pappersbruken inom Arctic Paper koncernen, med en årlig produktionskapacitet på 315 000 ton.

Pappersbruket producerar främst högkvalitativt obestruket träfritt papper för användningsområden som tryckning av böcker, broschyrer och blanketter samt för tillverkning av kuvert och andra pappersvaror.

Sedan 2019 har förpackningspapper under varumärket Munken Kraft, avsett för förpackningsindustrin, också tillverkats vid anläggningen i Kostrzyn.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.095