23948sdkhjf

Ytterligare 22 miljoner till Hybrit

Energimyndigheten har beslutat att ge Hybrit ett stöd 22 miljoner kronor till en omfattande genomförbarhetsstudie. Studien är en del av arbetet med den planerade demonstrationsanläggningen.

Den 31 augusti startade pilotanläggningen för direktreduktion med vätgas i Luleå. Nu startar förberedelserna för att skala upp testerna ytterligare i en demonstrationsanläggning i industriell skala.

Energimyndigheten har nu beviljat Hybrit Development AB delfinansiering med 22 miljoner kronor till en studie för att klarlägga förutsättningarna för demonstrationsanläggningen. Studien ska bland annat belysa utformning, anläggningsdesign, teknikval, logistiklösningar och inte minst lokalisering.

– Vi är mycket glada att återigen få stöd från Energimyndigheten i vårt samarbete kring den fossilfria värdekedjan, säger Andreas Regnell, styrelseordförande för Hybrit Development AB och senior vice vd för Strategic Development på Vattenfall.

Processen och konceptet är komplext och omfattande, så för att efterlikna den industriella processen i största möjliga mån och fastställa val av teknik är det viktigt att genomföra en så kallad demonstration.

– Undersökningar i demoskala, där denna studie är ett första steg, är nödvändiga för att sedan gå vidare till en storskalig industriell implementering, säger Klara Helstad, chef för Energimyndighetens enhet Hållbar industri.

Byggstart planeras under 2023 och målet är att ta anläggningen i drift 2025. Tanken är att kunna demonstrera en fullskalig produktion med en kapacitet på drygt en miljon ton järn per år, det vill säga en femtedel av LKAB:s totala förädlingskapacitet i Malmberget och närmare hälften av produktionskapaciteten hos SSAB:s masugn i Luleå. Målet är att bli först i världen med en värdekedja för fossilfritt stål redan 2026.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08