23948sdkhjf

Stor ökning av industrirobotar i Sverige

Nu är den negativa trenden bruten. Under 2019 ökade antalet installerade industrirobotar med 13 procent till 1 423 robotar, och Sverige passerar därmed Tyskland när det gäller robottäthet i den generella industrin.

De nya siffrorna kommer från International Federation of Robotics (IFR), en internationell branschorganisation för robotik.

I det största kundsegmentet – metallbearbetande industri som omfattar många mindre och medelstora företag, installerades 587 robotar vilket är en ökning med 11 procent jämfört med 2018.

Förutom att Sverige nu passerat Tyskland när det gäller robottäthet i den generella industrin, har Sverige dessutom nu den näst högsta robottätheten i Europa efter Danmark i detta marknadssegment. Sverige ligger nu på plats 5 när det gäller robottäthet i industrin.


Sverige ligger på 5:e plats i den generella industrin när det kommer till robottäthet.
Tabell: IFR

– Det här är ett viktigt trendbrott efter den negativa utvecklingen de senaste två åren. Många företag anser att det är mycket angeläget att skapa konkurrenskraftiga produktionssystem. Jag är övertygat om att Tillväxtverkets program Robotlyftet i hög grad bidragit till den ökande medvetenheten hos företagen, säger Ove Leichsenring, ordförande i Swedish Industrial Robot Association SWIRA.

I IFR:s rapport anges det att 408 robotar levererats till fordonstillverkarna i Sverige, men enligt SWIRA är den siffran för hög och uppskattar istället att det har installerats 208 robotar i den svenska fordonsindustrin 2019. Det är en ökning med 55 procent från 2018.

– När det gäller framtidsutsikterna så är det för närvarande omöjligt att göra en prognos. Alla ekonomiska prognoser för 2020 och därefter är beroende av vilket scenario som appliceras för coronapandemin. SWIRA:s bedömning är att robotinstallationerna kommer att minska med ca 10-15 procent under 2020, säger Ove.

Efter den metallbearbetande industrin med mer än 4 900 robotar som etta på segmentet med störst robottäthet, kommer fordonsindustrin med 3 200 robotar. På tredje plats kommer underleverantörer till fordonsindustrin med 1 600 robotar.


Antalet installerade industrirobotar utifrån kundsegment.
Tabell: IFR

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.141