23948sdkhjf

”Sveriges lågkonjunktur är mycket djup och allvarlig”

Sverige befinner sig i en mycket djup och allvarlig lågkonjunktur, och återhämtningen till ett normalläge kommer ta flera år. Det skriver Industriarbetsgivarna i sin tredje konjunktursrapport för 2020.

Trots att en viss uppgång har skett under sommaren, är produktionsnivåerna fortfarande betydligt lägre än i början av året och arbetslösheten stiger kraftigt.

Enligt Industriarbetsgivarna väntas BNP i Sverige falla med 4,7 procent i år, och det stora BNP-fallet kommer inte kunna hämtas in under 2021. Prognosen innebär att Sverige befinner sig i en synnerligen allvarlig och djup lågkonjunktur både i år och i nästa år.

Arbetslösheten väntas bli 10 procent nästa år.

– Vi ser att nedgången är bred och osäkerheten stor. En trög utveckling internationellt slår direkt på Sverige som är en liten öppen ekonomi med stor exportsektor, och för svensk del väntas inte kronan stimulera tillväxten, säger Kerstin Hallsten, chefekonom på Industriarbetsgivarna.

Under andra kvartalet minskade produktionen inom näringslivet med nästan tio procent på ett år, inte minst inom tillverkningsindustrin och basindustrin.

– Vi har sett en stor nedgång inom stål- och metallindustrin, bland annat till följd av nedgången i tysk bildindustri, säger Kerstin Hallsten.

I juli var produktionen i stål- och metallindustrin 23 procent lägre än året innan.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.079