23948sdkhjf

Marknaden för tryckpapper kollapsar

Marknaden för tryckpapper har kollapsat. Under våren sjönk efterfrågan med över 30 procent och tre tryckpappersbruk läggs ned vid årsskiftet. En fjärdedel av den nordiska produktionskapaciteten försvinner. Samtidigt rusar priset på trävaror och når nya rekordnivåer.  Det framkommer i nyhetsbrevet Skog & Ekonomi från Danske Bank.

COVID-19 pandemin har slagit stenhårt mot de nordiska pappersproducenterna. Efterfrågan på tryckpapper – papper för dagstidningar, direktreklam, veckotidningar och trycksaker – har kollapsat. I april och maj minskade efterfrågan på tryckpapper i Europa med hela 35 procent jämfört med samma period förra året.

– Pappersbruken har den senaste tiden utnyttjat cirka 70 procent av sin kapacitet och det är såklart inte en hållbar situation. Med fortsatt digitaliseringstrend och vikande efterfrågan under Corona-pandemin blöder pappersproducenterna och tvingas nu till stora omställningar, säger Johan Freij, affärsområdeschef för Skog & lantbruk på Danske Bank Sverige. 

Nyligen meddelade SCA att pappersenheten vid Ortviken läggs ner vid årsskiftet. Stora Ensos bruk i Oulu och UPMs pappersbruk i Kaipiola läggs också ner samtidigt. Sammantaget minskar produktions-kapaciteten av tryckpapper med ca 2,6 miljoner ton eller hela 24 % av Nordens totala kapacitet. Det betyder att ca 1500 - 2000 arbetstillfällen i norra Sverige och Finland kan gå förlorade. 

Vi ska komma ihåg att de bolag som nu genomför förändringar ser att det finns andra investeringsalternativ som ger en bättre avkastning och framtid. Vi bedömer att möjligheterna i skogsindustrin, med förädling av förnyelsebar träråvara, är mycket stora framöver. Här fasas gamla produkter ut och nya kommer istället. På längre sikt är det ändå en positiv förändring för skogsbolagen och skogsägarna, beskriver Johan Freij i Danske Bank Skog och Ekonomi.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.083