23948sdkhjf

Miljonte ställverket utan potenta växthusgasen

Kraftförsörjningsföretaget Eaton har levererat sitt miljonte ställverk helt fritt från svavelhexafluorid (SF6), en av världens mest aggressiva växthusgaser.

Milstolpen visar enligt bolaget att det finns fungerande alternativ för elbranschen. 2014 förbjöd EU användningen av den extremt potenta växthusgasen svavelhexafluorid, SF6,  i många produkter.  Användningen som isolations- och brytmedium i till exempel ställverk, transformatorer och strömbrytare för hög- och mellanspänning var fortsatt tillåten. 

Argumentet var att det saknas kostnadseffektiva och pålitliga SF6-fria alternativ som möter kraftindustrins stora efterfrågan. Men nu har Eaton visat att det är möjligt. Bolaget levererade nyligen sitt miljonte SF6-fria ställverket.

– Det här är en historisk milstolpe för Eaton, både som bolag och i vårt engagemang att få bort SF6. Vi visar elbranschen och beslutsfattarna att det inte finns några hinder för ett grönt teknikskifte. Att ställa om handlar bara om ren vilja, säger Fredrik Regnell, tf. Sverigechef Eaton Electric AB.

EU ser nu åter över förordningen för fluorerade växthusgaser med det primära syftet att minska användningen, för att kunna nå utsläppsmålet. Senast den 31 december 2022 ska kommissionen ha lämnat en rapport om behovet och effekterna av skärpta föreskrifter. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078