23948sdkhjf

Miljardär vill öppna 41 nya kolgruvor

Multimiljardären Gautam Adani storsatsar på kol och Indiens premiärminister Narendra Modi står bakom efter att de vill ge Indiens ekonomi ett uppsving efter covid-19-utbrottet.

Under skogen Hasdeo Arand i östra Indien ligger en av landets största koltillgångar. Och nu kan skövlingen komma att trappas upp. Enligt Aftonbladet är det premiärminister Narendra Modi som vill ge Indiens ekonomi ett uppsving efter covid-19-utbrottet genom att minska på dyra importkostnader – och öppnar upp 41 nya områden för kolutvinning. Fem av dem ligger i Hasdeo Arands 170 000 hektar skog i delstaten Chhattisgarh, där man beräknas kunna utvinna fem miljarder ton kol. Intresserade aktörer får nu lägga bud på utvinning i de föreslagna områdena.

Öppnandet innebär även att Indiens kolutvinning flyttas från staten till privata aktörer och den indiske multimiljardären Gautam Adani, 58, har gett sig in i budgivningen om de nya områdena. Adani, vars industrikoncern Adanigruppen är värd motsvarande 121 miljarder kronor, driver redan Indiens största kolgruva och har starka band till premiärminister Modi.

Det har nu skapats konflikter på flera plan i Indien. Minst sju av de 41 områden som lagts ut till högstbjudande hade tidigare kallats ”no-go-zoner” på grund av sina viktiga naturtillgångar och omkring 80 procent av marken bebos av ursprungsbefolkning.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078