23948sdkhjf

Tuff utmaning för personalen när industrin ska underhållas samtidigt 

För att undvika problem med Corona har flera produktionsanläggningar inom flera branscher valt att flytta stoppen till hösten. Under vecka 34 till vecka 44 råder en febril aktivitet. 

På BillerudKorsnäs produktionsanläggning Karlsborg utanför Kalix pågår just nu ett underhållsstopp. Ett stopp som föranletts av mycket samarbete både inom koncernen, mellan bruken och inom regionen. Inte minst för att säkra personalen och undvika smittspridning. 

Vi har talat med Henning Ekström som är företagsspecialist, underhåll på BillerudKorsnäs. Han berättar både om utmaningar och vinster. 

- Det här en tuff utmaning för underhållsbranschen. Både för entreprenörer och anläggningar. Det tåls inte mycket förseningar. Efter avslutat arbete måste entreprenörerna iväg till nästa stopp, konstaterar han. 

För det är ofta samma yrkeskompetens som behövs vid de olika stoppen. 

 - Om vi tar rörläggare, mekaniker, svetsare och elektriker så är det ingen skillnad. De arbetar både för skogsindustrin, tillverkningsindustrin, eneriindustrin och så vidare. När vi alla ska underhålla samtidigt blir det tight. 

Det finns också vissa leverantörer som sticker ut som det inte finns så många av. 

- Exempelvis alla industrier som har krav på tryckkärl - där måste vi samsas om resurser som kan besikta. 

BillerudKorsnäs har fem produktionsanläggningar  i Sverige. När det i år har varit tal om underhåll har planerna fått göras om för flera av  anläggningar. Stoppen har samlats till en sammanhängande period på tio veckor. Allt på grund av coronapandemin och risken för smittspridning. Och för att få ihop personal. 

Stoppet i Gävle var först under i vecka 32. 

- Stoppet i Gävle har fungerat bra, både ur ett coronaperspektiv och ur ett underhållsperspektiv. Det har gått som vi planerat och vi har haft god ordning. Det är snarare så att några av de coronaaktiviteter vi haft ska vi ta med oss. Genom att göra tydliga system med att dela ut arbetsordrar, sprida ut det och skapa mer distans minskade köblidningen och det blev tydligt när man kunde påbörja sitt arbete. 

Gruvön väster om Karlstad som skulle ha underhållits under årets första kvartal kommer att ha sitt underhållsstopp vecka 36. 

Frövi norr om Örebro kommer att underhållas vecka 40. 

Skärblacka utanför Norrköping skulle stoppats för underhåll innan sommaren men kommer få sitt underhåll i oktober vecka 42.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.376