23948sdkhjf

Så här brukar inte en värmekälla se ut

I Lund bygger Kraftringen ett av världens största lågtemperatursystem för fjärrvärme. Restvärme från forskningsanläggningen MAX IV kommer att försörja hela den nya stadsdelen Brunnshög.

Det råder febril aktivitet i stadsdelen Brunnshög i Lund. Här håller man på att bygga en ny stadsdel där det kommer att jobba och bo 40 000 personer. Bostäder, hotell och kontor ska byggas med höga energikrav.

I detta område ligger även MAX IV som är ett laboratorium för acceleratorfysik och forskning med hjälp av synkrotronljus. Anläggningen kommer att vara fullt utbyggd 2026. På samma område byggs även den internationella forskningsanläggningen ESS som ska användas inom en rad vetenskaper, som materialvetenskap, strukturkemi och geofysik. Två anläggningar som genererar mycket överskottsvärme. 

– Max IV är redan byggt och levererar restvärme till Kraftringens fjärrvärmenät och lågtempererade fjärrvärmenät. ESS kommer också att producera stora mängder restvärme. Lund vann placeringen av ESS bland annat tack vare att det utbyggda fjärrvärmesystemet kan ta tillvara på så stora mängder restvärme, berättar Anders Jirden, projektingenjör på Kraftringen.

Vill du veta mer om hur MAX IV fungerar, läs vår faktaartikel.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094