23948sdkhjf

Entreprenörerna meddelas om Stora Ensos beslut inför underhållsstoppet

Stora Ensos massabruk i Skutskär sydost om Gävle väntar storbesök. 800 underhållsarbetare är på ingång för att medverka vid det årliga underhållsstopp som planeras i september. 

En säkerhetsåtgärd som Stora Enso tagit till för att förhindra smittspridning av coronavirus är att ha vakter på plats som hjälper arbetarna att komma ihåg att hålla avstånd. 

Brukschef Henrik Holm berättar för oss om fler åtgärder de vidtagit. 

- Det vi försökt göra är att minimera omfattningen så att det är så få entreprenörer som möjligt. För att hålla avstånd har vi många fler baracker per entreprenör än vanligt så att man kan hålla avstånd vid ombyte. Vi har också extra tält med matbespisning för att möjliggöra att man kan sitta långt ifrån varann. Och så har vi beställt extra städning med avspritning. 

Har Stora Enso samverkat med andra bolag inför underhållsstoppet? 

- Vi har samarbetat globalt. Vi har tittat på hur vi kan genomföra de årliga stoppen på ett så säkert sätt som möjligt. Då har vi samverkat med företag även i andra branscher som raffinaderibranschen exempelvis. 

Har ni några konkreta tips till andra som ska genomföra underhållsstopp? 

- En av de åtgärder vi gjort globalt på Stora Enso är att vi haft kontakt med våra entreprenörer i förväg och berättat om våra regler och vad som kommer att hända när de kommer till oss på stoppen. 

Bland annat har det handlat om att informera om att personalen kan komma att temperaturskannas. 

Är det någon som ställt sig frågande till det? 

- Nej, inte alls. Vi kommer både att mäta temperatur och ställa frågor om symptom. Det vi också tydliggjorde i vårt utskick till entreprenörerna var att man absolut inte får arbeta med eller ens komma till oss om man har symptom. 

- Vi har också talat om att vi inte har ett generellt krav på mask men om man inte kan undvika att arbeta nära varandra finns det ett krav på att använda mask. 

Att använda mask kräver dock att man vet hur man ska använda den. Men där har företaget tur. De har nämligen möjlighet att utbilda i hur man använder mask. 

- Vi har sådan tur att vi har anställd personal som nyligen arbetat i Regionen som har kompetens i hur man använder mask. Så vi kan hålla den utbildningen själva. 

Känner ni någon oro för det kommande stoppet? 

- Vi har ju haft linjestopp. Vi har tre produktionslinjer. Dem stoppar vi ibland, en i taget under året. Vi har haft ett par sådana linjestopp under våren. Då har vi också rätt många entreprenörer som kommer men inte alls lika många som under det årliga stoppet då vi stoppar hela fabriken. Men vi har lärt oss från det och med det vi också lärt oss från det globala samarbetet och när vi varit i kontakt med andra företag i andra branscher så  känns det som att vi gör bra saker så att vi kan känna oss relativt trygga. Men det är klart att det alltid är en risk när det är så många människor som kommer in samtidigt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094