23948sdkhjf

Nu börjar bygget av världens största fusionsreaktor

I Frankrike börjar nu forskare att bygga det som ska bli världens största fusionsreaktor. Iter, som reaktorn heter, kommer att visa hur man skapar CO2-fri energi med fusion - en process som ungefär liknar det som sker i solen.

Att få ihop den enorma reaktorn, som består av miljoner delar, beräknas ta fem år. Den kommer att ha en vikt på 23 000 ton och förväntas vara i drift 2025, efter ytterligare tio år spås den vara i full drift. Med full effekt kommer den att generera 500 megawatt från reaktorns 1-2 gram bränsle.

-  Vi har utvecklar ett mätsystem som kommer att mäta heliumkärnorna som bildas i fusionsprocesserna i Iter, säger Søren Bang Korsholm från DTU. Han är övertygad om att fusionskraftverk på lång sikt kommer att upplevas i kommersiell drift och att under 2050-talet kommer en prototyp att byggas i Europa.

149 miljarder danska kronor förväntas investeras i Iter när det är klart 2025. Och trots storleken och kostanden är reaktorn en experimentell reaktor som släpps ut i världen för att visa om fusionsenergi har potential att producera el.  Källa: Electronic Supply

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078