23948sdkhjf

Nu får robotarna hud och känsel

Konstgjord hud på robotar öppnar upp för helt nya möjligheter. 

Två forskare från National University of Singapore (NUS), medlemmar i Intels neuromorfiska forskningsgrupp (INRC), har presenterat nya rön gällande hur robotar ska kunna utvecklas för att de ska kunna känna vad de rör vid – det vill säga ett känselsinne för robotar. Med hjälp av Intels processer för neuromorfisk robotik visar forskarnas arbete hur robotars kapacitet och funktionalitet avsevärt kan förbättras när de kan känna vad de rör vid och inte vara begränsade till vad de ser.

Forskarna på NUS har nyligen också utvecklat artificiell hud som har en känsel tusen gånger snabbare än det mänskliga känselsinnet och som kan identifiera former, struktur och hårdhet av objekt tio gånger snabbare än ett öga kan blinka.

– Vi är glada över dessa resultat. Det är ett steg mot att bygga effektiva och pålitliga robotar som kan svara snabbt och på lämpligt sätt i oväntade situationer, säger Assistant Professor Harold Soh från Department of Computer Science vid NUS School of Computing.

Att möjliggöra att en robot kan känna som en människa kan förbättra aktuell funktionalitet avsevärt och till och med leda till nya användningsområden. Till exempel kan robotarmar utrustade med konstgjord hud lätt anpassa sig till förändringar i varor som tillverkas på en fabrik, med hjälp av taktil avkänning för att identifiera och greppa obekanta föremål med rätt tryckmängd för att förhindra att den glider.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.177