23948sdkhjf

Här är OKGs nya vd

Snart börjar han. Efter sommaren tar Johan Lundberg vid som vd på OKG. Något han ser fram emot med spänning.

- Ja, det ska bli riktigt spännande att komma ett steg närmare det som är energibranschens kärna – att producera kraft. Det är ett ärofullt uppdrag som också inger stor respekt. Samtidigt är det inte helt okänd mark för mig. Jag har tillbringat mycket tid på svenska kärnkraftverk genom åren, i samband med underhålls- och moderniseringsprojekt. Till exempel var jag med och installerade ett system för reaktorskydd på O1 i början på 2000-talet, berättar Johan Lundberg.

Det är så de kallas i dagligt tal - kärnkraftsreaktorerna Oskarshamnsverket 1, 2 och 3 som OKG äger och driver. O1, O2 och O3.

Johan Lundberg började 1996 som ingenjör på ABB Atom, det som sedermera blev Westinghouse. Sedan 2012 har han haft flera olika ledande positioner i Westinghouse svenska organisation. Han lämnar en tjänst som chef för bränslefabriken Westinghouse i Västerås. 

Det blir ett kliv från leverantörsledet över till produktionsledet.

- Min ledarstil utgår ifrån ”den omvända pyramiden”, där laget och teamet är det viktiga och som presterar alla de aktiviteter som verksamheten och helheten behöver. Det skapar ansvar och engagemang. Jag är en del av det laget, där min övergripande uppgift är att fokusera på mål och styra mot resultat, säger Johan Lundberg.

Westinghouse, och tidigare ASEA Atom och ABB Atom byggde under 70-80-talen tolv kommersiella reaktorer inom loppet av 15 år. Nästan uteslutande med inhemsk lednings- och ingenjörskompetens på dåvarande ASEA Atom och på kärnkraftsbolagen.

- Johan Lundberg är en produkt av den här miljön. Han har en modern ledarfilosofi och en gedigen erfarenhet från kärnkraftsindustrin. Jag är mycket nöjd med att vi har kunnat rekrytera honom till att leda verksamheten på OKG, säger Unipers Sverige-chef och OKGs styrelseordförande, Johan Svenningsson, själv med en bakgrund på ABB och Westinghouse och som vd på OKG mellan åren 2012-2015.

- OKG är inne i en fas där O3 är förberedd för långtidsdrift medan O1 och O2 är permanent stängda och ska monteras ned och rivas koordinerat med Barsebäcksverket. Det handlar alltså om en organisation som i vissa delar har differentierade målbilder och utmaningar. Det kräver ett tydligt och engagerat ledarskap, menar Johan Svenningsson.

Johan Lundberg ersätter Jan Karjalainen som är tillförordnad vd på OKG.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078