23948sdkhjf

Intervjuserie inför Underhållsdagarna - del 6. Digital tvilling

När underhållsbranschen välkomnas till Underhållsdagarna – från teori till praktik är han en av talarna. Arrangörer är vår systersajt U&D och Riksorganisationen Svenskt Underhåll.

Hallå där Mats Dunmar, chef för digitalisering inom hus och projektutveckling på Skanska. Du är en av talarna på Underhållsdagarna.

Ditt föredrag ska handla om Den digitala tvillingen flyttar in.

Vad har fått dig att brinna så för detta ämne?

- Gillar paradoxen i byggbranschen och fastighetsbranschen. Å ena sidan. Vi omger oss med tekniker som älskar teknik, vill testa nyheter. Det finns ett genuint sug efter att prova nya lösningar. Även testa digitala tvillingar och alla de varianter som finns i det begreppet. Å andra sidan. Både fastighetsägare och byggare är konservativa, medvetna om de risker det innebär att vara först ut med nyheter i byggnader som ska finnas kvar i 50-100 år. Denna paradox av viljan att prova och utforska digitala tvillingen och att undvika densamma gör ämnet så intressant.

 Till detta finns att vår sektor är fragmenterad. Varje del optimerar sin del. Varje del ska göras så effektiv och till så låg kostnad som möjlig. Om inte krav finns från den nya fastighetsägaren att byggnaden ska överlämnas med en digital tvilling i någon variant, ska det mycket till att byggaren försöker sälja in det. Då håller byggaren sig till den enklare vägen och lämnar det därhän. En tvilling kan även med fördel bli en del av hyresgästens vardag. För att inte tala om fördelarna den dag byggnaden ska återvinnas. Så även om hela kedjan av aktörer inser nyttan, är det ännu sällsynt att en aktör i kedjan tar på sig arbetet att lösa det som är bäst för helheten.

Vilket budskap vill du att åhörarna ska komma ihåg efter att ha hört ditt föredrag?

  • Att digital tvilling levereras idag, är ingen framtida grej som snart ska komma. Finns idag, om än i få fall varje år.
  • Att de fastighetsägare som ligger i framkant just nu efterfrågar mer uppkopplade byggnader, då kommer resten snart följa.
  • Att det mest ekonomiskt fördelaktiga, för att ta fram en digital tvilling, är att specificera den med både den uppenbara driften i tankarna som ger indirekt nytta för hyresgästen, men också inkludera direkta nyttor för den verksamhet som ska ske i huset. Det vill säga att tvillingen används även av hyresgästen.
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094