23948sdkhjf

Nytt säkerhetskoncept – ”regler och pekpinnar fungerar inte”

SSG har länge arbetat efter visionen att alla ska komma hem oskadda när arbetsdagen är slut och det har nu resulterat i en helhetslösning för industrin vid namn SSG Safety.

Säkerhetsambitionen inom svensk industri är hög. Nollvisioner sätts och ledningen understryker vikten av att arbeta säkert. Men ineffektiva rutiner och tidsödande arbetssätt kan skapa tidspress och dålig överblick, vilket är klassiska recept för olyckor.

– Statistiken från olika branscher visar att vi fortsatt har behov att utveckla säkerhetsarbetet och minska antalet olyckor, säger Mats Jakobsson, vd på SSG.

Lena Wiig som är chef för affärsområdet arbetsmiljö på SSG, ser potential till effektivisering då det fortfarande genomförs lärarledda informationsgenomgångar och insamling av leverantörsuppgifter i pappersform.

– Alla arbetar idag med arbetsmiljö- och säkerhetsfrågor säger Lena. Vissa har kommit väldigt långt i arbetet och andra har en bit kvar. Vi har velat göra det enkelt genom en effektiv och modern lösning i form av SSG Safety, som ger en färdig grund för säkerhetsarbetet. Anläggningen sparar tid och pengar, istället för att behöva ta fram egna system och rutiner, säger hon.

Med SSG Safety hoppas SSG att kommunikationen mellan olika avdelningar kan underlättas, och i konceptet ingår säkerhetskurser som ökar riskmedvetenheten och kunskaperna för de som jobbar.

Lena Wiig, chef för affärsområdet arbetsmiljö på SSG.
Foto: Kristofer Lönnå

– Samtidigt hjälper våra digitala tjänster kunden att följa upp att de som vistas på anläggningen lever upp till uppsatta krav. Till exempel att arbetsgivaren följer avtal och att den anställde har rätt kunskaper.

Att öka kunskapen om vilka risker som finns och hur man ska gå till väga för att minska dessa är enligt Lena en central del i arbetet.

– Vi måste höja säkerhetsbeteendet. Det gör vi genom ökad kunskap och riskmedvetenhet. Det är något som jag djupt tror på. Har man bättre kunskaper kommer man att agera annorlunda. Regler och pekpinnar fungerar inte, man måste förstå konsekvenserna av sitt handlande.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.11