23948sdkhjf

Fler män än kvinnor är positiva till gruvor

Gruvnäringen är viktig för Sverige, dock är betydligt fler män än kvinnor positivt inställda till gruvnäringen. Det framgår av årets SOM-undersökning, där svenskarnas inställning till gruvor har undersökts.

De råvaror som behövs för energiomställningen, för den digitala omvandlingen och för det hållbara samhällsbygget, kommer ursprungligen från gruvbrytning. Sedan kan det i många fall återvinnas om och om igen.

Vi har dock inte brutit tillräckligt ännu för att kunna luta oss mot återvinning till hundra procent. SGU har mot bakgrund av detta låtit undersöka befolkningens inställning till gruvnäringen med hjälp av SOM-institutet.

– Undersökningen ger värdefull kunskap om befolkningens syn på gruvnäringen och råvaruförsörjningen, säger Anneli Wirtén, generaldirektör på SGU.

Av undersökningens resultat framgår bland annat att:

  • En majoritet är positivt inställda till gruvnäringen: 52 procent av svenskarna håller helt eller delvis med påståendet om att den svenska gruvnäringen bör ges förutsättningar för att säkra tillgången på viktiga metaller. Bara åtta procent tycker att det är helt eller delvis fel.

  • Betydligt fler män än kvinnor är positivt inställda till gruvnäringen: 66 procent av männen är positiva, jämfört med 41 procent av kvinnorna.

  • De som bor på landsbygden är mer positivt inställda till gruvnäringen jämfört med boende i större städer.

I undersökningen deltog 10 068 boende i Sverige i åldrarna 16 till 85, vilket motsvarar ett representativt urval av Sveriges befolkning. Undersökningen genomfördes under september till december 2019.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094