23948sdkhjf

Egen vätgasanläggning ska driva Celsas valsugn

Nu satsar stålproducenten Celsa Steel Service stort på egen vätgasproduktion och nyligen tecknades avtal om att etablera en anläggning för elektrolysbaserad framställning av vätgas i Mo i Rana. Syftet är att helt ersätta fossilt bränsle i valsningsprocessen med grön vätgas.

Celsas armeringsstål tillverkas i Mo i Rana i Norge men förädlas på flera platser runt om i Sverige, och Celsa har som mål att bli en helt koldioxidfri produktion. Smältugnen drivs idag med el från vattenkraft, och nästa steg är att driva valsugnen med egentillverkad vätgas, även den producerad med hjälp av vattenkraft.

– För oss på Celsa är detta ett viktigt initiativ för att uppnå våra långsiktiga hållbarhetsmål. Vi producerar byggmaterial och ser till hela kedjan – grönt stål ger gröna samhällen. Ju mer miljövänligt stålet är desto grönare blir byggindustrin, säger Susanne M. Nævermo-Sand, hållbarhets- och kommunikationschef på Celsa Nordic.

Nyligen tecknade Celsas norska verksamhet, Celsa Nordic, avtal med Statkraft och Mo Industripark AS om en etablering av vätgasproduktion för industriellt bruk. Anläggningen har fått namnet Hydrogen Hub Mo och ska placeras i Mo Industripark.

Produktionen kommer att nyttja restprodukter som spillvärme och syre, och vätgasen kommer i första hand att distribueras till Celsa och andra företag knutna till industriparken.

Anläggningen beräknas vara igång i slutet av 2022.

– Vätgas är en av de viktigaste pusselbitarna för att befria stålindustrin från koldioxid. Vi på Celsa vill vara pionjärer inom området i både Norden och Europa. Vi har använt oss av vätgas tidigare, så vår produktion är förberedd och redo att använda vätgas så fort den egna anläggningen är färdig, avslutar Susanne.


Mo Industripark.
Foto: Celsa

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.079