23948sdkhjf

LKAB tillbakavisar coronaanklagelser

Region Norrbottens smittskyddsläkare Anders Nystedt har pekat ut att coronautbrottet i Gällivare skulle kunna bero på LKAB:s tidigare underhållsstopp med 800 inhyrda personer. LKAB anser inte att det stämmer. 

–  Att koppla utbrottet till underhållsstoppet en månad tidigare har vi svårt att förstå, särskilt då det vanliga är att man insjuknar efter bara fem-sju dagar. Vi får inte ihop tidslinjen, säger Monika Sammelin, tillförordnad områdeschef hos LKAB till Norrländska Socialdemokraten. 

Anders Nystedt står fast vid sin linje och säger till NSD:
 Det var inom LKAB som smittspridningen blossade upp. De första fallen på sjukhuset och i intensivvården var ju folk som hade jobbat i gruvan, och sannolikt hade de blivit smittade vid underhållsstoppet i maj.

Han menar att det tar tid från det att en person smittas, insjuknar och blir så dålig att personen kommer i kontakt med sjukvården. Han menar dock att LKAB inte står för hela skulden utan att många blivit smittade på annat sätt också. Han berömmer LKAB:s arbete inför underhållstoppet men menar att det inte alltid hjälper med planering då de anställda kanske träffades och umgicks på krogen på fritiden.

I Gällivare är nästan 17 personer per 1000 invånare sjuka. Det kan jämföras med 3,5 för Norrbotten i stort. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094