23948sdkhjf

Final i gruvtävling gav åtta innovationsidéer

Finalen i Swedish Mining Innovations årliga innovationsidétävling har gått av stapeln. Åtta företagare pitchade innovationsidéer för en hållbar gruvnäring, och den slutliga vinnaren kommer att få 600 000 till att förverkliga sin idé.

Under våren har drygt 20 bidrag lämnats in till tävlingen och juryn har haft den tuffa uppgiften att ta ut de mest lovande innovationerna. Vid finalen av tävlingen, via ett digitalt event, fick de åtta mest lovande pitcha sina idéer. Slutligen kommer en vinnare att utses som får 600 000 kr till att förverkliga sin idé. Men det blir först den 25 juni.  

Förutom att en vinnare kommer att utses erbjuds samtliga inkomna idéer möjlighet till rådgivning och stöd till fortsatt utveckling.

- Vi har fått ta del av många lovande pitchar som spänner inom de flesta områden från gruvbrytning till återvinning. Eftersom vårt mål också är att skapa en mötesplats för att få nya aktörer till innovations­systemet och gruvsektorn satsar vi därför ytterligare på att genomföra uppföljningsmöten med alla som har deltagit i tävlingen så att så många som möjligt kan utveckla sin idé vidare, säger Matz Sandström, Swedish Mining Innovation och ordförande för juryn.

- Den här tävlingen fyller en verkligt viktig funktion för oss. Innovationsidétävlingen är en av årets höjdpunkter och ett verkligt framgångsrikt koncept för att knyta samman idéer från mindre aktörer med de stora företagen, säger Jenny Greberg, programdirektör för Swedish Mining Innovation.

Enligt Jenny har vinnarna från tidigare år lyckats väldigt bra och till och med etablerat sig på den internationella marknaden.

- Ofta kommer många spännande, banbrytande och okonventionella idéer från små företag och miljöer, och i förlängningen är dessa av betydande nytta för de stora bolagen, säger Jenny.   

Tävlingen arrangeras av det strategiska innovationsprogrammet Swedish Mining Innovation (tidigare SIP STRIM). Vinnaren kommer att presenteras den 25 juni, www.swedishmininginnovation.se

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094