23948sdkhjf

Nya 3d-materialet ökar valmöjligheterna

Protolabs introducerar nu 3d-print med nya legeringen cobalt chrome, vilket innebär att flera branscher som exempelvis flygbranschen, medicinteknik samt gas- och oljebranschen, nu ska kunna designa och tillverka delar som tidigare inte varit möjligt.

Cobalt chrome ska vara ett starkt material i förhållande till vikten, och kunna stå emot korrosion och krypning, samt kunna slipas väldigt jämn. Eftersom materialet ska vara slittåligt och kunna motstå temperaturer på upp till 600 grader, passar det bra för användning inom flygbranschen och i applikationer för energiutvinning till havs och på land.

Cobalt Chrome ska ha en låg nickelhalt vilket ger materialet en god biokompatibilitet, och tillsammans med den släta polishen ska materialet passa bra inom medicinteknik för till exempel ortopediska leder och dental-implantat.

Protolabs använder DMLS, lasersintring i metall, som 3d-printprocess, en metod som gör att det går att tillverka små komponenter ner till 1 mm.

– Cobalt Chrome är ett av de tåligaste material som finns, men eftersom cobalt chrome är väldigt hårt är det svårt att tillverka delar med till exempel CNC-bearbetning. Men materialets egenskaper gör att komponenter i cobalt chrome som tillverkats med DMLS, kan vara minst lika bra som bearbetat material, säger Andrea Landoni, ansvarig för 3d-printing i Europa.

formsprutningsteknik för att tillverka delar på bara några dagar, ovärderligt för designers och ingenjörer som snabbt vill få ut sina produkter på marknaden.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.063