23948sdkhjf

Metalliska material har farten uppe

Det strategiska innovationsprogrammet Metalliska material har funnits sedan 2013. Nu har programmet beviljats en tredje etapp.

Metalliska material ska förverkliga den strategiska forsknings- och innovationsagendan Nationell samling kring metalliska material. Agendan är en vision om att svensk metallindustri ska vara en väl känd och viktig möjliggörare i världens strävan att forma en bättre framtid. Senaste uppdateringen kom ut i mars i år.

Läs också: Metalliska materials nya forskningsagenda

Det är också här helhetsbilden över pågående insatser inom innovationsområdet både nationellt och internationellt ska finnas. Inte minst för att alla relevanta aktörer ska känna till och kunna komma i kontakt med varandra.

De projekt som finansieras av programmet följs med spänning. Exempelvis av Gert Nilson som är programchef och har varit med sedan programmet startade.

Vad anser du varit de största framgångarna under etapp ett och två?

- Den korta sammanfattningen är att det syns väldigt tydligt att det skett en kunskapsöverföring från forskarsamhället till industrin, där kunskapen börjat omsättas till nytta. Det är egentligen vad de här programmen syftar till, berättar han för Metal supply.

Programmet har inneburit en förändring i hur industrin och forskarsamhället samarbetar. Tidigare har man antingen fokuserat på ett industriellt problem eller så har man fördjupat sig i ett forskningsspår.

- Det vi gjort nu är att vi satt ett strategiskt mål på lite längre sikt som vi försöker få alla att sikta på gemensamt. Det är inte att lösa problemet som är det viktiga utan att lösa rätt problem.

Vad hoppas du på för utveckling under etapp tre?

- Det vi lärt oss mer och mer är hur vi ska kommunicera för att fånga upp frågeställningar och kanalisera dem i satsningar. Det handlar om att fånga upp de frågeställningar som är angelägna och samtidigt forskningsbara. Du måste ha förstått problemet för att kunna ta fram en lösning. Och det är sällan samma människa som sitter med problemet som kan ta fram lösningen. De måste sammanföras. Kan bara rätt expert komma till rätt problem så löser de det, säger Gert Nilson och avslutar:

- Nu är vi uppe på motorvägen och har farten uppe så nu ska vi bara köra.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078