23948sdkhjf

Norge bygger gigantisk batterifabrik

Morrow Batteries kommer att bygga en gigantiskt batteriafbrik i Norge för att möta den ökande efterfrågan på marknaden och leda utvecklingen för mer hållbara batterier.

Enligt bolaget är deras mål att revolutionera batteriproduktionen och skapa en mer hållbar leverans till europeiska biltillverkare. Morrows litium-svavelbatterier kommer att använda överblivet material från den norska oljeindustrin. Produktionen kommer då att skilja sig från dagens, som kräver sällsynta mineraler där 97 procent sker på koleldade anläggningar i Kina, Japan och Sydkorea.

- Vi måste bygga upp alternativa industrier till olja och gas och kunna ta ett grönt skifte, vårt mål är att bygga upp en hållbar industri som vi kan dra nytta av och vi vet att det finns en stor marknad för detta, säger Terje Andersen, vd för Morrow Batteries i en intervju med ekonomitidningen Forbes.

Det exakta läget för fabriken är ännu inte fastställt, men diskussioner pågår för att det blir Agder i södra Norge med närhet till den europeiska marknaden samt att det ger Morrow tillgång till förnybar vattenkraft, samtidigt förväntas den nya fabriken behöva 2500 högutbildade arbetare.

Arbetet med fabriken startar nästa år och när allt står klart ska den ha en total kapacitet på 32 gigawatt. Fabriken kommer att bestå av fyra lika moduler om 8 GWh varder. Den första etappen är planerad att vara klart 2024 och kommer sannolikt att använda befintlig batteriteknologi, medan de andra kommer att utveckla "nästa generations battericellsteknologi".

Morrow Batteries blir därmed ytterligare en i ledet efter svenska Northvolt och norska Freyr som bygger batterifabriker.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093