23948sdkhjf

Ytterligare steg mot fossilfritt stål

SSAB, LKAB och Vattenfall tar nu nästa viktiga steg för att bli först i världen med en värdekedja för fossilfritt stål.

Inom ramen för Hybrit-initiativet förbereds nu bygget av en demonstrationsanläggning i industriell skala och samråd inleds inför val av plats i Norrbotten. 

– Vi vill bygga anläggningen i Norrbotten. Här finns god tillgång till fossilfri el, kompetens och ett nära samarbete med akademi och samhälle. En demonstrationsanläggning för fossilfri järnframställning skulle också vara positivt för utveckling och jobb i regionen och dessutom bidra till en stor klimatnytta, säger Martin Pei, teknisk direktör, SSAB och ordförande för Hybrit. 

Byggstart planeras under 2023 och målet är att ta anläggningen i drift 2025. Tanken är att kunna demonstrera en fullskalig produktion med en kapacitet på drygt en miljon ton järn per år, dvs. 20 procent av LKAB:s totala förädlingskapacitet i Malmberget och närmare hälften av produktionskapaciteten hos SSABs masugn i Luleå. Målet är att bli först i världen med fossilfritt stål redan 2026.

Hybrit påbörjar nu en utredning om val av plats för demonstrationsanläggningen för direktreduktion av järnmalm med vätgas. Parallella samråd inleds på två alternativa platser i Norrbotten; Vitåfors industriområde, i Gällivare kommun, där LKAB bedriver gruvverksamhet, och Svartöns industriområde i Luleå, där bland annat SSAB:s stålverk och LKAB:s malmhamn finns. 

Syftet är att samråda och ha en öppen dialog om anläggningens lokalisering och utformning inför kommande platsval och tillståndsansökan. Samråden med myndigheter, organisationer och allmänheten kommer att påbörjas i juni och avslutas i september 2020. Val av plats har stor inverkan på framtida konkurrenskraft och klimatnytta. Investeringsbeslut fattas efter genomförd tillståndsprövning och andra utredningar.

Samtidigt pågår Hybrits pilotfas. I Luleå kommer pilotanläggningen för fossilfritt stål vara färdigbyggd under sommaren och förberedelser har också påbörjats för att bygga ett tillfälligt vätgaslager för att pröva tekniken att lagra vätgas i bergrum. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.127