23948sdkhjf

De bygger solvärmefält med koncentrerande solfångare

Energimyndigheten har beviljat 8 miljoner kronor i medfinansiering till Absolicons demonstrationsanläggning för storskalig solvärme i Härnösand. Anläggningen blir Europas största fjärrvärmeinkopplade solfångarfält med koncentrerande solfångare och kan arbeta upp till 160 graders arbetstemperatur.
 – Investeringen i Härnösand uppgår sammanlagt till ca 16 miljoner, berättar projektledare Anders Rammsy. 

När anläggningen står klar 2021 kommer 3000 kvadratmeter solfångare producera en miljon kilowattimmar solvärme per år.

Absolicon använder en silverspegel som koncentrerar ljuset i en smal linje på ett mottagarrör fyllt med trycksatt vatten. Solfångarna följer solen under dagen och behåller värmen under ett skyddande glas.

– Våra solfångare ger temperaturer upp till 160 °C. Värmen matas in direkt på fjärrvärmenätet och mitt på dagen en vanlig sommardag kommer solfångarna att svara för en fjärdedel av värmebehovet i Härnösands fjärrvärmenät, förklarar Rammsy.

Om solfångarinstallationen går bra kan Härnösand på sikt få en större solvärmeanläggning. 
– I Härnösand skulle en solfångaranläggning tio gånger så stor som demonstrationsanläggningen och ett säsongslager som kan lagra solvärme från sommar till vinter innebära att man helt kan sluta elda bränslen i värmeverket under sommarhalvåret, konstaterar Joakim Byström, vd på Absolicon.

Förutom i fjärrvärmenät är solfångaren lämplig för industrier som förbrukar stora mängder värme och ånga som textilindustri, mejerier, kemiindustri och bryggerier.

Energimyndighetens medfinansiering kommer i utlysning där man efterfrågat demonstrationsanläggningar för ny energiteknik och täcker ca 50% av kostnaderna. Med i projektet är även forskningsinstitutet Rise och Umeå Universitet.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.109