23948sdkhjf

De ska producera apatit från gruvavfall

LKABs dotterbolag LKAB Minerals producerar förädlade järnmalmsprodukter för ståltillverkning och är en betydande leverantör av industrimineraler.  Nu ska de producera apatit från gruvavfall i en ny pilotanläggning i Malmberget.

– Vi är nu igång med det första viktiga steget, att producera apatitkoncentrat. Vi behöver testa, verifiera och planera för denna produktion noggrant och metodiskt för att få rätt utbyte och kostnader. Dessutom planerar vi för en produktion som är energieffektiv och koldioxidfri vilket medför en del utmaningar, säger Leif Boström, direktör för affärsområde specialprodukter och vd för LKAB Minerals. som driver utvecklingsprojektet

Pilotanläggningen är mobil och uppbyggd i containerplattformar för att enkelt kunna flytta inom och mellan LKABs verksamhetsorter i Kiruna och Malmberget. Tester med avfallssand från de bägge gruvorna görs under produktionskampanjer på de olika orterna. Just nu genomförs tester i Malmberget.

- Vi bedömer att en fullskalig produktion i Malmberget och Kiruna kommer producera cirka 400 000 ton apatit årligen, i två verk som ytmässigt blir ungefär lika stora som våra andra processverk. När vi kan vara igång beror på teknikutvecklingen och projekteringen, men också på andra externa faktorer som miljötillstånd. Vårt mål är att så snabbt som möjligt komma igång med att återvinna vårt gruvavfall till kritiska råmaterial, avslutar Leif Boström. 

Utvecklingsprojektet ingår i ReeMAP-projektet som återvinner gruvavfall till morgondagens resurser. Projektnamnet är sammansatt av två av huvudprodukterna som ska återvinnas från LKABs avfallssand. Dels REE:er - rare earth elements/sällsynta jordartsmetaller och dels MAP - en fosforsbaserad mineralgödselprodukt. Båda är identifierade som kritiska råmaterial.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11