23948sdkhjf

Stor sättning i LKAB:s gruva

På söndagseftermiddagen inträffade en större sättning i LKAB:s gruva i Malmberget. Sättningen kändes rejält under jord men även i samhället och till följd av sättningen utrymdes gruvan. Produktionen i gruvan har ännu inte startat upp.

Läs också: Unik kartläggning av Kiruna under jord

Förra veckan rapporterade vi om det största skalvet någonsin för LKAB, och gruvan behövde då utrymmas.

Igår, söndag, var det delar av gruvan i Malmbergets tur att utrymmas efter en stor sättning. 

– Vi utrymde personalen från tillrednings- och produktionsområdena på Gunilla, Printzsköld, Parta och Dennewitz. Personalen stannade under jord men tog sig alltså till andra delar av gruvan, säger Kajsa Lindmark, kommunikatör på LKAB till vår systersite Metal Supply.

Under måndagsförmiddagen har produktionen i gruvan ännu inte startats upp helt.

Läs också: Nu är den historiska pilotanläggningen igång

Besiktning pågår just nu och beslut om produktionen tas under förmiddagen. Alla områden utom Printzsköld har öppnats, säger Kajsa.

Sättningen uppnåde en lokal magnitud på 2,3 och lokaliserades till malmkroppen Printzskölds hängvägg på 942 meters djup. Den högsta vibrationen mättes till 25,40 mm/s.

Förutom sättningen i Malmberget skedde ytterligare en seismisk händelse för LKAB:s gruva i Kiruna, samma gruva som utrymdes förra veckan, under natten till måndagen. Händelsen var inte alls lika stark som den förra, men den uppnådde en preliminär lokal magnitud på 1,7 och den högsta uppmätta vibrationen i samhället uppmättes till 1,25 mm/s. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078