23948sdkhjf

Krisen kan vara en möjlighet för Sverige

| Av Malin Folkesson | Tipsa redaktionen

Förra veckan presenterades en färdplan vilken ska ses som ett första steg och förslag på områden vilka ska kunna bidra till samverkansprogram och fördjupa pågående arbete relaterat till svensk industris konkurrenskraft. 

Bakom färdplanen står VinnovaRise och Teknikföretagen, vilka under ett webbinarium presenterade en analys av den svenska industrins behov gällande digitalisering, materialomställning, innovations- och transformationsförmåga samt kompetensförsörjning - sett ur ett nulägesperspektiv och 15 år framåt. 

-Sverige rankas bland de främsta i världen vad gäller forskning, utveckling och innovationskraft. Här spelar industrin en viktig roll, sa Jan-Erik Sundgren ordförande i projektstyrgruppen, inledningsvis.  

Sundgren påtalade vidare att näringslivet i Sverige är och har varit väldigt framgångsriktmen att det liksom hela EU, nu står inför stora utmaningar, såväl av geopolitiska natur och av strukturell karaktär. 

Under regeringens förra mandatperiod initierades ett antal samverkansprogram där fem svenska styrkeområden pekades ut vari staten och industrin investerar tillsammans i framtiden. Dessa program avslutades formellt i maj 2018.  

I juli 2019 beslöt regeringen dock att fortsätta fokusera på samverkan och lanserade fyra nya samverkansprogram. Även dessa bygger på målsättningarna att stärka Sveriges globala innovations- och konkurrenskraft och att möta de stora samhällsutmaningarna. 

Digitalisering och nya hållbara material var dom områden som först identifierades. Därefter har även områden som kompetensförsörjning och AI lyfts fram. 

-Konkurrenskraft långsiktigt kan inte handla om något annat än att det måste vara hållbart. Hållbarhet måste vara kärnan av den framtida konkurrenskraften. Det går heller inte att prata om konkurrenskraft om vi inte pratar om digitalisering och användandet av AI och annan digital teknik, sa Sveriges näringsminister Ibrahim Bajlan 

Stig Larsson, Susanna Winzenburg och Adam Edström, alla från Rise presenterade färdplanen i korthet.  

-När vi utarbetade färdplanen så tittade vi inledningsvis på digital teknik och olika typer av nya material men har sedan breddat detta, framförallt har vi sett att det behövs förbättrade förmågor inom svensk industri, sa Stig Larsson, och tillade att man försökt titta på vad som kommer att behövas på ungefär 15 års sikt.  

Läs också: Innovationer får stöd av SCA

För att komma fram till vilka behov som finns inom industrin har de både gjort en omvärldsbevakning men även gjort intervjuer och haft workshops med företagsledare från industrin och organisationer. 

-Vi ser att viljan att samverka för resultat är otroligt stor inom näringslivet, sa Adam Edström. En annan tydlig iakttagelse i vår spaning är även att digitaliseringen är ojämn. Spetsen är fantastisk, men bredden behöver hjälp och stöd. 

-Kompetensfrågan inom industrin har pekats ut som helt avgörande för landets fortsatta position och har på olika sätt lyfts fram av alla som intervjuats inför färdplansarbetet, sa Susanna Winzenburg. I färdplanen bör det därför ingå att identifiera vilka kompetenser som behöver förstärkas inom landet, vilka som behöver attraheras samt hur dessa kan behållas och utvecklas.  

På webbseminariet medverkade även en industripanel i form av Erik Ekudden från Ericsson, Charlotte Brogren från Alimak Group samt Johan Ödmark från SISP, för att tycka till kring färdplanen 

-Kunskapsgapet om vad som krävs för konkurrenskraft är fortfarande stort. Sverige ligger exempelvis inte i framkant vad gäller 5G-utbyggnaden, sa Erik Ekudden. Men förutsättningarna finns. 

-Sverige har en lång tradition av att vara ett ledande innovationsland. Styrkor som vi ska fortsätta att utveckla. Vår förmåga att kunna samverka över olika gränser och tänka tvärsektoriellt är en styrka, sa Charlotte Brogren och betonade att hon var glad över rapporten. 

Läs också: Kompetensutveckling under korttidsarbete

 -Våra reflektioner till rapporten är man inte får glömma bort innovationsplattformen för våra start-up företag för att få innovationen att fungera, sa Johan Ödmark. De små företagen behöver de stora men de stora behöver även de små företag i sitt ekosystem. 

Avslutningsvis hölls ett panelsamtal mellan Darja Isaksson generaldirektör för Vinnova, Pia Sandvik vd för Rise samt Klas Wåhlberg vd för Teknikföretagen, som summerade dagen. 

-Färdplanen visar på både styrkor och behov i Sverige. Jag anser att cirkulär ekonomi är en naturlig följd av digitalisering, och ser en potential i detta, sa Darja Isaksson. 

-Industrin upplever att det finns en oförståelse från akademin för deras behov. Det behöver vi fundera kring, sa Pia Sandvik.  

-När det handlar om kompetensförsörjning så finns det behov av både spets och bredd och vi har engagerat oss i de projekten, sa Klas Wåhlberg.  

Färdplanen i sin helhet:

Håll dig uppdaterad med Process Nordic

Jag accepterar Nordiske Mediers villkor och avtal

Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)

Mest läst

Startsidan just nu
Plus

Ordbok för sensorer

Förstår du alla begrepp som används när det gäller val av sensorer? Vi rättar ut frågetecknen.

Sommaruppehåll i nyhetsflödet

Sverige först i världen – flytande koldioxid snart i hamn

Fler män än kvinnor är positiva till gruvor

100 döda i gruvolycka - förväntas stiga

720 på SSAB permitteras tre veckor i juli

Nyhetsbrev

Modern borrteknik öppnar för geotermisk urkraft

Arkiv

BP säljer kemiverksamhet för 46 miljarder

Plus

BAT – en förkortning som påverkar all svensk processindustri

En större processindustri till exempel ett pappersbruk i Spanien bör ha samma miljökrav som en motsvarande anläggning i Sverige. Det är utgångspunkten när EU tar fram vad som ska anses vara bästa tillgängliga teknik, BAT, inom miljöområdet för ett 30-tal branscher. Vi har tittat närmare på vad det innebär.

Plus

Ny anläggning - Pulver är framtiden enligt Sandvik

En ökad efterfrågan av metallpulver för 3D-printing har fått Sandvik att nyligen inviga en anläggning för titanpulvertillverkning vid bolagets fabrik i Sandviken. Nu taktar produktionen uppåt.

Med på listan över Nordens främsta framtidsbolag

Vad händer med industrin efter corona?

Sotkamo Silver påbörjar pilottest

Stora Ensos vd om corona

Plus

Omrörning är mycket mer än att bara blanda lite

Många industriella processer är svåra att tänka sig utan omrörning. Det finns en del att tänka på för att utnyttja omröraren optimalt.

Bakterier minskar tungmetaller i lakvatten

Andra geotermiska kraftverket driftsatt

Plus

Omrörd inte skakad om vodkatillverkaren får välja

Tankar, kärl och omrörning är viktiga delar för många industrier. När det dessutom handlar om tillverkning av livsmedel ökar kraven. Följ med till Pernod-Ricards anläggning i Nöbbelöv och få en inblick i tillverkningen av Absolut Vodka.

Railcare kör malm åt LKAB

Nu bygger de ut bruket - igen

Premiären för ny VA-mässa flyttas till 2022

Sandvik har minskat koldioxidutsläpp med 160 000 ton

LKAB tillbakavisar coronaanklagelser

Nya drönarregler skjuts fram på grund av corona

Nytt ljus på järnmalmen i Norrbotten

Ny vd på Paper province

Stålproduktionens utveckling i maj

Både bra och dåliga besked för LKAB - UPPDATERAD

Plus

Ordbok för sensorer

14 MSEK beviljat till biomaterialprojekt

Nu byter de namn till Swedish Mining Innovation

Viveka Beckeman ny vd

Gruva bakom stor coronaspridning

LKAB fortfarande hårt drabbat efter skalvet

Beowulf tilldelar borrningskontrakt i Kallak

Så går det för basindustrin i coronatid - del 1

Se alla Företagens egna nyheter

JUMO har öppet hela sommaren

RS Components lanserar värmekameror med enkel betjäning

Öka din konkurrenskraft genom välja rätt servo-komponenter

Färdigmonterade pumpaggregat

RS Components presenterar en ny datainsamlingsenhet

Modulär elektronisk säkring för 24V DC

Lasersvetsning av plast

Laserdekontaminering - radiologiskt beprövad torrprocess

Öka effektiviteten i biogas-processen

Systemfokus hos AxFlow

Marknadens minsta kodläsare för industriellt bruk

ELD- nytt nummer av JUMOs tidning Sensors+Automation

RS introducerar frekvensomformare industriell automation

Lasersvetsning av plast

Nya mässdatum klara för VA-mässan

Ny hygienisk pump från Waukesha Cherry-Burrell

Lasergivare med IO-Link och omgivningsljusundertryckning.

RS Components lanserar kapslingar med hög IP- och IK-klassni

Var med på vår virtuella mässa 27-28 maj!

Växande marknad för elektroniklösningar

Akut produktion av desinfektionsmedel med hjälp av Busch

Letar du också efter bra möjligheter? Ta en Gemba-promenad!

Laserdekontaminering - radiologiskt beprövad torrprocess

NYHET: Wilden SafeGuard fjärrövervakning och varningssystem

Vi på Balluff tar säkerheten på allvar!

Sänd till en kollega

0.141