23948sdkhjf

De hoppas på finansiering av CCS-anläggning

Stockholm Exergis satsning på koldioxidinfångning tar steget närmare fullskalig anläggning då energibolaget satsar på EU-finansiering från EUs nystartade Innovation Fund.
– Vi har redan visat att tekniken fungerar, nu är det finansieringen som behöver lösas, säger Anders Egelrud, vd för Stockholm Exergi.

Stockholm Exergi ska bygga en anläggning för koldioxidinfångning, CCS vid Värtaverket.
– Vår bio-CCS-anläggning vid Värtaverket ska fånga in koldioxid från biobränslen som redan är klimatneutrala, och kommer därför kunna skapa en så kallad kolsänka och ta bort 800.000 ton koldioxid från atmosfären per år. Det motverkar 1,5 procent av hela Sveriges koldioxidutsläpp eller biltrafiken i Stockholm under ett år.

Vi tar gärna en ledande roll för att ställa om Sverige, men finansieringen är en av huvudfrågorna och därför ser vi stora möjligheter med EUs nya innovationsfond som komplement till svenska styrmedel, säger Anders Egelrud.

Innovation Fund är EUs senaste initiativ för att minska utsläpp av koldioxid i Europa. Fonden har inledningsvis 1 miljard euro (drygt 10 miljarder kronor) vikt för investeringar i innovationer inom koldioxidinfångning, förnybar energi, energilagring och energiintensiva industrier. Målet med fonden är att tillgängliggöra 10 miljarder euro under åren 2020-2030, med löpande möjligheter att söka stöd. Det utgår med upp till 60 procent av relevanta kostnader under 10 år vilket innebär att det kommer krävas ytterligare finansiering för att en anläggning slutligt kan komma till stånd. Detta kan ske genom statliga styrmedel i Sverige eller att kolsänkan går att kommersialisera.

För att öka chanserna att få igenom sin ansökan anlitar Stockholm Exergi finansieringsexperter från Midroc och IMCG, företag med lång erfarenhet av EU-finansiering och lyckade finansieringsstrategier inom hållbara innovationer.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11