23948sdkhjf

Tar upp olja med cellulosa

Företaget Biosorbe har en produkt som absorberar olja men avvisar vatten. Den tillverkas av råvaror från skogen och är snart redo att sanera oljespill runt om i världen. 

Sedan augusti i fjol har Biosorbe gått från labbmiljö till pilotanläggning. Nästa steg är att nu producera absorbenten i stor skala och nå marknaden.
– Vi har ett antal betalande kunder och några större aktörer som är intresserade av leveranser och tester. De finns inom transport-, sanerings- samt bygg- och anläggningsbranschen. Förhoppningsvis kan vi börja leverera i september, säger Erik Josephsson, försäljningschef och en av grundarna till Biosorbe.

Biosorbes absorbent är framtagen genom en process som kombinerar cellulosa med ett antal naturliga komponenter.

– Vi gör massan opolär så att den attraherar olja istället för vatten. Det gör den hydrofobisk.
Det innebär att den till exempel kan sanera oljespill i haven då den håller sig flytande och binder oljan utan att absorbera vatten.

– Den absorberar 9–14 gånger sin egen vikt. Det är mer än andra konkurrerande absorbenter, berättar Lars-Erik Sjögren, vd på Biosorbe.

Biosorbe har idag sitt kontor i Stockholm men närmar sig den värmländska marknaden, bland annat genom att bli medlemmar i företagsklustret Paper Province.
– Vi har ambitionen att snabbt komma ut på den internationella marknaden och då tror vi att Paper Province kan vara ett bra stöd. Det är också ett bra kunskapsnätverk som vi redan har fått mycket hjälp av. Det var bland annat genom deras kontakter vi fick kontakt med Rottneros bruk i Sunne som vi samarbetar med, säger Lars Erik.

Biosorbe hoppas kunna fortsätta produktionen på Rottneros bruk, där pilotanläggningen finns idag. Och i maj flyttar kontoret in på Innovation Park i Karlstad och blir grannar med Paper Province.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078