23948sdkhjf

Ahlstrom-Munksjö gör största marginalen på 2,5 år

Ahlstrom- Munksjö lämnar ett intensivt kvartal bakom sig. Inte minst på grund av det behov av hälsovårdsprodukter coronapandemin skapat och företaget svarat på.

- Vi åstadkom en stark förbättring av jämförbar Ebitda och den uppnådda marginalen på 12,8 procent var den högsta på två och ett halvt år. Våra försäljningsvolymer återhämtade sig som förväntat och kundaktiviteten låg på en bra nivå under större delen av kvartalet medan coronaviruspandemin började påverka vår verksamhet mot slutet av rapporteringsperioden. Under kvartalet kunde vi stärka vår balansräkning tack vare den förbättrade lönsamheten och försäljningen av konstnärspappersverksamheten, och vi har en stark likviditet framöver utan några större refinansieringsbehov på kort sikt, säger Hans Sohlström, vd och koncernchef på Ahlstrom-Munksjö.

Läs också: Det gick bättre för Holmen i år

Han berättar vidare om hur spridningen av Covid 19-viruset skapat stark efterfrågan på hälsovårdsprodukter i allmänhet, och speciellt för medicinska skyddsprodukter som är tillverkade av material som företaget tillhandahåller.

- Vi utnyttjar vår djupa kunskap om fiberbaserade lösningar och vår globala tillverkningsplattform i arbete för att stödja globala kunder inom hälsovård såväl som lokala samhällen. Under det första kvartalet har affärsområdet Medical nästan tredubblat sin produktion av material till ansiktsmasker. För att bekämpa pandemin har vi också utökat produktionen av material till ansiktsmasker till produktionslinjer som normalt används för material till industriell filtrering, vid anläggningarna i Italien och Finland. Vi utvärderar ytterligare expansionsmöjligheter över vår globala tillverkningsplattform.

Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till 11,8 miljoner kronor att jämföra med förra årets 29,9 miljoner. Rörelseresultat blev 73,7 miljoner kronor. Förra året var motsvarande siffra 17,8 miljoner.Nettoomsättningen för kvartalet låg på 718,1 miljoner kronor mot förra årets 757,7 miljoner.

Nästa kvartal förväntas volymerna minska.

- Vi genomför för närvarande omedelbara åtgärder, som korttidspermitteringar, kortare arbetstid och minimering av användningen av extern personal och tjänster för att mildra den ekonomiska effekten eftersom vi förväntar oss att våra volymer kommer att minska under andra kvartalet. Samtidigt fortsätter vi att arbeta för att säkerställa konkurrenskraften på längre sikt och har identifierat ytterligare effektiviseringsmöjligheter inom fasta kostnader hänförliga till produktionen. De ligger i häradet kring 20 miljoner euro, och får gradvis effekt från och med slutet av 2020, säger Hans Sohlström.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.109