23948sdkhjf

Alfa Laval har genomfört framgångsrik materialforskning

Alfa Laval har tillsammans med forskare vid Lunds universitet, lyckats genomföra den första studien och fotograferingen av rostfritt stål på en extrem atomnivå. Experimentet genererade värdefull kunskap som kommer att användas i Alfa Lavals framtida produktutveckling.

Läs också: Tvillingen hjälper Alfa Laval

I mars genomförde Alfa Laval ett fyra dagar långt spjutspetsexperiment vid MAX IV:s synkotronljusanläggning i Lund. Experimentet, som genomfördes i samarbete med materialspecialister och erfarna forskare vid Lunds universitet, hade som mål att öka förståelsen för det avancerade synkotroninstrumentet, liksom att ge detaljerad insikt i den nanometertunna oxid som skyddar produkter i rostfritt stål från korrosion.

För första gången någonsin kunde det tunna oxidlagret fotograferas vid höga temperaturer, tack vare mikroskopets kapacitet att generera en extrem upplösning.

– Experimentet var mycket framgångsrikt och gav oss värdefulla insikter om oxider och hur dessa reagerar vid höga temperaturer, säger Tom Erixon, vd och koncernchef för Alfa Laval.

Det Sverigebaserade MAX IV-laboratoriet gör det möjligt för forskare att studera atomer och molekyler med en diameter på endast några få tiondels nanometer, vilket genererar helt ny kunskap om världen och hur den fungerar.

– Rostfritt stål används i många av Alfa Lavals produkter, och resultaten från experimentet kommer att användas i vår produktutveckling där det kan främja högteknologisk materialinnovation, säger Tom.

Fakta:
(Alfa Laval)
Ett hårstrå är i genomsnitt 100 mikroner tjockt, och om man skivar det på längden i 30 000 skivor, så kommer varje skiva att ha samma tjocklek som den oxid Alfa Laval studerade i experimentet.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.157