23948sdkhjf

Sverige deltar i batteriprojekt

Sverige har anmält deltagande i det europeiska storprojektet EuBatIn (European Battery Innovation) till EU-kommissionen. EuBatIn är ett av två så kallade ”viktiga projekt av gemensamt europeiskt intresse” som bildats för att främja innovativ och hållbar batteriproduktion i EU. I projektet medverkar Sverige med batteriföretaget Northvolt.

Genom Sveriges medverkan i EuBatIn blir Västerås centrum för utveckling av battericeller i Europa. Inom projektet, som leds från Tyskland, ska Northvolt medverka och utveckla bolagets forsknings- och utvecklingscenter Northvolt Labs i Västerås till ett elektrifieringscampus för hållbar batteriproduktion. Elektrifieringscampuset möjliggör att demonstrationslinan för industrialisering av battericeller skalas upp och att samverkan med fordonsindustri, startupbolag och akademi ökar.

Regeringens finansiering av projektet för 2020 uppgår till 40 miljoner kronor, varav 10 miljoner kronor i årets vårändringsbudget. Regeringens förslag till vårändringsbudget för 2020 bygger på en överenskommelse mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna.

Sverige har utmärkta förutsättningar för att producera hållbara batterier. Batterier spelar en stor roll för att nå riksdagens beslutade mål om att Sveriges elproduktion ska vara 100 procent förnybar 2040 och att utsläppen från inrikes transporter ska minska med 70 procent till 2030. Jag är därför väldigt glad över att Sverige bidrar i denna europeiska storsatsning, säger näringsminister Ibrahim Baylan.

Utöver Sverige deltar bl.a. Tyskland, Frankrike, Finland, Belgien, Italien, Österrike, Kroatien och Slovakien i EU-projektet.

Vi ska vara ledande i elektrifieringen och den gröna omställningen. Forskning i världsklass och god tillgång till klimatsmart el till konkurrenskraftiga priser gör förutsättningarna för hållbar batteriproduktion i Sverige goda, säger energiminister Anders Ygeman.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.132