23948sdkhjf

Framtidens vattenkraftverk

Vattenfall har tagit första steget mot hydrauloljefria och säkrare vattenkraftverk.

Kungsfors är ett nyligen elektrifierat vattenkraftverk i Kinna väster om Göteborg som ägs av Vattenfall. Här har man valt att satsa på elektromekaniska ställdon istället för hydraulik för kraftstationsdammens funktioner i vattenkraftverket.

Många av dagens vattenkraftverk drivs manuellt, i kombination med hydraulik eller enbart med hydraulik. I fallet Kungsfors så var det något av en hybridlösning tidigare, ett rent mekaniskt spel med en mindre kuggstångsdrift för öppning och stängning av dammluckor. Dammen går fortfarande att justera manuellt på plats vilket är viktigt om det till exempel blir strömbortfall.

Att hydraulsystemen använder olja medför en risk om den skulle läcka ut i vattnet vilket är ett skäl att elektrifiera. Andra skäl är att de elektrifierade är mer energieffektiva, är enklare att styra och ger bättre kontroll och säkerhet.

Det är också viktigt att snabbt kunna justera vattenflödet då klimatförändringarna medför att det kan komma mycket nederbörd på kort tid som i sin tur ökar vattenståndet i älvarna.

Leveransen av de elektromekaniska ställdonen gjordes av Ewellix.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078