23948sdkhjf

Vattenfall vill bygga små kärnreaktorer

Det estländska utvecklingsbolaget Fermi Energia gör just nu en förstudie för att undersöka förutsättningarna för att bygga en så kallad SMR, små modulära kärnreaktorer i Estland. Deltagare i förstudien är bland annat Vattenfall och Fortum.

Bland annat ska förstudien undersöka hur långt utvecklingen har kommit när det gäller SMR-teknologi, kostnadsförutsättningar, licensiering och över huvud taget vad framtiden skulle kunna vara för en sådan reaktor i Estland.

I förstudiearbetet deltar Vattenfall, Fortum och flera andra. Intresset för småskaliga reaktorer har ökat de senaste åren. Frågan är hur pass mogen tekniken är och ifall den är redo att licensieras.

Alla som medverkar i förstudiearbetet bidrar med sin kompetens och får i gengäld mer kunskap om hur SMR-teknik kan fungera i praktiken.

– Det här är ett sätt för oss att förstå hur långt utvecklingen av SMR-teknik har kommit. Estnisk elproduktion baseras i hög utsträckning på oljeskiffer som är den mest koldioxidintensiva råvara som finns. En omställning av Estlands elproduktion vore en viktig klimatåtgärd för hela EU, säger Torbjörn Wahlborg, chef för Vattenfalls Business Area Generation.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.548