23948sdkhjf

Projektet där plasma ska värma stålugnarna är i full gång – Intervju med Jernkontoret

Som vi tidigare rapporterat, ska plasmateknik i ett forskningsprojekt ersätta fossila bränslen i stålindustrins ugnar. Nu är projektet igång och Jernkontoret är hoppfulla om att uppnå önskat resultat.

Hoforsbaserade utvecklingsbolaget ScanArc Plasma Technologies AB har fått stålindustrins förtroende att testa och utveckla en process som kan ersätta fossila bränslen i stålindustrins ugnar i forskningsprojektet Platis, ”Plasmateknik i stålindustrins ugnar”.

Läs mer om forskningsprojektet för stålindustrins ugnar här.

Jernkontoret är projektägare, och Metal Supply har pratat med Helena Malmqvist, forskningschef på Jernkontoret. Hon berättar att projektet går enligt plan och nu är i uppstartsfasen där de fokuserar på tre områden.

Det första området är en analys av deltagande företags förutsättningar, till exempel hur deras ugnsprocesser ser ut, vilka krav de har i uppvärmningsprocesser, vilka material som är aktuella för försök, och deras tillgång av industrigaser.

I det andra området undersöks vad som gjorts tidigare inom området.

Vi undersöker vad som har gjorts tidigare inom området plasma och ugnsteknik, vilka plasmaprojekt som pågår inom industrin i nuläget och vilka utmaningar som bör beaktas. Vi har även påbörjat dialog och erfarenhetsutbyte med andra aktörer som genomför projekt inom plasmateknik, berättar Helena.

Det tredje området handlar om förberedelser av testutrustning och tester.

Vi har transporterat en försöksugn från Swerim i Luleå till försökshallen i Hofors, där testerna ska genomföras senare i år. I ScanArcs försökshall har vi tillgång till plasmageneratorer i olika storlekar och infrastruktur för att genomföra relevanta tester.

Helena berättar vidare att planen är att under våren och sommaren bygga testanläggningen, och under hösten genomföra testerna.

Projektet påverkas liksom de allra flesta verksamheter av coronapandemin, men vi är fortsatt hoppfulla om att uppnå önskat resultat, avslutar Helena.

Utöver Jernkontoret som projektägare leds projektet av Triple Steelix. Projektet stödjs dessutom av industrin genom SSAB Borlänge, SSAB Oxelösund, Höganäs, Aga, Ovako Sweden, Outokumpu Stainless, LKAB och Sandvik Materials Technology. Kungliga tekniska högskolan och forskningsinstitutet Swerim AB bidrar med forskning och utveckling.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125