23948sdkhjf

De bygger ut sin koldioxidanläggning

Linde (tidigare AGA) och Lantmännen Agroetanol har tagit beslut om att bygga ut sin gemensamma anläggning Norlic i Norrköping, där koldioxid från produktion av hållbar etanol renas och tas tillvara. Utbyggnaden kommer att öka produktionseffektiviteten och ge upphov till en ökad lagringskapacitet.

Lantmännen Agroetanol och Linde (tidigare AGA) bygger ut den gemensamma koldioxidanläggningen Norlic i Norrköping.

Utbyggnaden kommer att stabilisera och bygga upp koldioxidförsörjningen och väntas skapa både tillväxtmöjligheter och bidra med besparingar.

Investeringen uppgår till närmare 100 miljoner kronor och kommer att öka kapaciteten med ytterligare 100 ton koldioxid per dag.
–  I och med utbyggnaden av Norlic kan vi möta en ökande efterfrågan på koldioxid från pappers- och massaindustrin, liksom från livsmedelsindustrin. Det är mycket positivt efter flera års underskott, säger Jan Ellringmann, vd för Linde Region Europe North.

Anläggningen, som invigdes 2014, renar och tar tillvara på den koldioxid som bildas i samband med produktionen av hållbar etanol i Lantmännen Agroetanols anläggning på Händelö i Norrköping.

–  Vi är mycket glada över samarbetet med Linde. Tillsammans bidrar vi till en ännu mer hållbar produktion av etanol i och med att koldioxiden tas tillvara och återanvänds. Genom denna investering ökar produktionseffektiviteten ytterligare, säger Lars-Gunnar Edh, vd för Lantmännen Agroetanol.

I samband med utbyggnaden flyttas shippingterminalen i Södertälje till Norlic i Norrköping, vilket förbättrar effektiviteten och ökar lagringsmöjligheterna.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.141