23948sdkhjf

500 miljoner till AI-forskning

EU-kommissionen har nu fattat beslut om vilka nätverk som ska stärka europeisk forskning inom artificiell intelligens. Projektet TAILOR ska lägga den vetenskapliga grunden för pålitlig artificiell intelligens.

Ett av de fyra nätverken koordineras och drivs av Fredrik Heintz, biträdande professor och AI-forskare vid Linköpings universitet.

– Vi vill inte ha vilken AI som helst, utan en AI som vi kan lita på. Det handlar om stora forskningsfrågor som vi behöver breda samarbeten för att kunna ta oss ann, säger Fredrik Heintz.

EU-kommissionen har nu avsatt 500 miljoner för att bygga upp nätverk inom fyra viktiga områden för AI-forskningen. Det övergripande målet är att öka kapaciteten för AI-forskning i Europa.

Det nätverk som koordineras och leds av Fredrik Heintz, TAILOR, är ett nätverk av excellenta forskningscentrum som fokuserar på de vetenskapliga grunderna för pålitlig artificiell intelligens.

Förutom TAILOR, beviljades även finansiering av nätverk för forskning kring AI som förstärker den mänskliga intelligensen, HumanE-AI-Net, samt ett nätverk för artificiell intelligens och media, AI4Media. Det fjärde nätverket är ELISE, ett nätverk för forskning inom maskininlärning.

– Alla fyra nätverken hanterar forskningsfrågor som inte någon enskild organisation klarar av att utföra, vi behöver breda samarbeten och vi jobbar aktivt för att hitta bra samarbetsformer med alla nätverken, säger Fredrik Heintz.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.079