23948sdkhjf

De ska optimera beräkningar för AI - ska gå tio gånger fortare

Chalmers Ventures investerar i EmbeDL AB, som har utvecklat en mjukvara för optimering av maskininlärning- och AI-algoritmer.

Mjukvaran bygger på forskning från Chalmers Teknisk Högskola. I emissionen på totalt 7 miljoner kronor deltar även Almi Invest, STOAF Stockholms Affärsänglar, Butterfly Ventures och ett antal affärsänglar.

EmbeDL arbetar mot ett AI-område som kallas för Deep Learning (djupinlärning), vilket är den teknik som används i mer avancerade och komplexa applikationsområden som exempelvis att känna igen bilder, ljud, text och för att förstå sin omgivning.

Bolaget utvecklar en mjukvara som optimerar AI- och Deep Learning-modeller för att de skall bli snabbare och mer energieffektiva utan att kompromissa med noggrannhet och precision. Mjukvaran kan användas inom samtliga applikationsområden där Deep Learning används.

EmbeDL har lyckats minska antalet beräkningar i Deep Learning modeller, och därmed behovet av processorkraft, med upp till tio gånger.

Det industriella intresset har varit stort - både nationellt och internationellt. Teknologin har verifierats genom industriella piloter inom fordonsindustrin. EmbeDL erhöll tidigare i år pris från det prestigefyllda internationella nätverket HiPEAC för sin kommersiella potential.
– Investeringen kommer att användas för att ta produkten till marknaden med initialt fokus på fordonsindustrin följt av IoT. Under 2021 lanserar vi även teknologin som en molnbaserad plattform, säger Hans Salomonsson, vd, som har grundat EmbeDL tillsammans med Devdatt Dubhashi, professor vid Data Science och AI på Chalmers Tekniska högskola.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078