23948sdkhjf

Förödande effekter för diamantbranschen

Enligt Nyhetsbyrån Direkt har coronoaviruset har haft en förödande effekt för den globala diamantbranschen. En rad diamantgruvor har tvingats stoppa verksamheten, diamantbörser stängs, juvelmässor och auktioner ställs in och hela sliperiverksamheten i indiska Surat har stängt åtminstone månaden ut.

Läs också: Stålverket stänger - 650 får gå

Gruvbolagen påverkas direkt av coronaviruset, och bolagen Petra Diamonds, Gem Diamonds och Firestone Diamonds har alla stoppat verksamheterna i Sydafrika och Lesotho, sedan den sydafrikanska regeringen inlett en tre veckor lång "lockdown" för att hindra smittans spridning. Därmed står bland annat den legendariska Cullinangruvan stilla.

Stockholmslistade Lucara Diamonds, vars gruva Karowe ligger i Botswana, genomförde det första kvartalets ordinarie försäljning den 5 mars, med nästa planerad cirka tre månader senare.

Världsledande De Beers genomför dock den planerade försäljningscykeln, som avslutas 3 april, men för första gången med full rätt för deltagarna att inte köpa något alls.

– Ingen räknar med att mer än 10 till 15 procent av utbudet ska säljas, säger en deltagare till branschobservatören Rapaport.

Beslutet kan ses mot bakgrund av att Botswana, där visningarna hålls, förbjudit besökare från i branschen ledande länder som USA, Kina, Indien och Belgien. Köparna kan teoretiskt handla på distans, men då alltså utan att ha kunnat inspektera rådiamanterna på plats.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078