23948sdkhjf

Eurobattery Minerals gör fynd i Fetsjön

Eurobattery Minerals har i samarbete med Uppsala Universitet och AGH University of Science & Technology i Krakow, identifierat en särskild typ av mineralet Rutil som bäraren av vanadin.

Samarbetet har inneburit att forskarna genomfört både fältstudier och analyser med mikrosond, av material från Eurobattery Minerals prospekteringsområde i Fetsjön i Västerbotten.

Baserat på analysen, som genomfördes på tunna utskurna sektioner av borrkärnor från provborrningar, har nu forskarna kommit fram till att en särskild typ av mineralet Rutil är bäraren av vanadin i Fetsjön.

Vanadin, som är en viktig komponent i elektronik i exempelvis elbilar, mobiltelefoner och datorer, har tidigare identifierats i berggrunden i prospekteringsområdet, men man har inte haft detaljerad kännedom om vilket mineral som är bäraren av metallen.

Även om detta är tidiga resultat så är det uppmuntrande att forskarna nu har identifierat bäraren av vanadin i vårt prospekteringsområde i norra Sverige, säger Roberto García Martínez, vd för Eurobattery Minerals.

Forskningsprojektet fortsätter enligt plan och nästa steg är att inleda tester för hållbar utvinning av vanadin från denna mineral.

Eurobattery Minerals är ett tillväxtbolag inom gruv- och prospekteringsbranschen med visionen att hjälpa Europa att bli självförsörjande på etiska batterimineraler.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094