23948sdkhjf

EU-miljoner till övre Norrlands stålindustri

Stålindustrin släpper ut mest koldioxid av alla industrier i Sverige, och nu har EU-kommissionen pekat ut övre Norrland som en region med särskilt stora utmaningar i klimatomställningen. Därför kommer de få ett riktat stöd på över 676 miljoner kronor.

Pengarna är ett bidrag för att minska utsläppen av koldioxid. Totalt ska över 1000 miljarder kronor fördelas till länder och regioner som bedöms ha särskilt svårt att klara omställningen, och i Sverige är det övre Norrland som föreslås få pengar ur fonden.

Eva Lövbrand, forskare vid Centrum för klimatpolitisk forskning på Linköpings universitet, gissar att pengarna kommer styras till forskning och utveckling av fossilfri ståltillverkning. Stålindustrin släpper ut mest koldioxid av alla industrier i Sverige, men det pågår ett arbete för att minska klimatpåverkan.

Eva tycker även att EU-kommissionen gör rätt när de lyfter fram övre Norrland som den region i Sverige med störst behov av stöd. EU-kommissionen pekar särskilt på de tunga utsläppen från stålindustrin.

– Det finns andra regioner som också har stora utmaningar, men Norrland är särskilt sårbart eftersom stålindustrin är en så viktig arbetsgivare, säger Eva.

I ett pågående forskningsprojekt undersöker hon hur klimatomställningen påverkar tre svenska städer som alla är starkt beroende av fossilintensiva industrier: Luleå med sitt stålverk, Slite med sin cementindustri och Lysekil med sitt oljeraffinaderi.

– Utvecklingen av fossilfritt stål ligger fortfarande i sin linda, men det bedrivs ett offensivt arbete. Om man lyckas få fram en metod skulle det får stor global betydelse, säger Eva.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094