23948sdkhjf

Elbilsbatterier kan återvinnas med miljoner från Klimatklivet

Elektrifiering av fordon är ett steg i minskningen av fossila bränslen. Med återvinning av batterier blir det steget hållbarare.

Naturvårdsverket ger därför Northvolt bidrag till en anläggning för återvinning av batterier till laddningsbara bilar.

Utsläppen från transportsektorn behöver minska genom bland annat elektrifiering av fordon. Batterier i laddbara bilar behöver hanteras hållbart i ett cirkulärt system, men också minska beroendet av såväl nya gruvor som av konfliktmineraler. Nu har Naturvårdsverket fattat beslut om att ge bidrag till Northvolt för att återvinna batterier i laddningsbara bilar. Åtgärden beräknas minska koldioxidutsläppen med 53 800 ton per år. Bidraget uppgår till 158 959 500 kronor.

Med stöd från Klimatklivet kommer Northvolt att bygga en batteriåtervinningsfabrik i Skellefteå. Företaget kommer att återvinna egna och andras förbrukade batterier i anläggningen. Istället för att skicka uttjänta batterier till Asien kan materialet behållas i Sverige.

­- Den här typen av anläggning med den här tekniken är den första i sitt slag i Europa och leder till en hel värdekedja för laddbara batterier. Råvarorna av metaller recirkuleras inom Sverige och Europa. Det farliga avfallet minimeras, likaså transporterna av metaller eftersom de inte behöver transporteras långa sträckor, säger Björn Risinger, generaldirektör på Naturvårdsverket, i ett pressmeddelande. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11